Kunnan someviestinnän rooli osallistumisen edistäjänä : Kyselytutkimus Kuopion kaupungin Instagram-sisällöistä - Karppinen, Lotta (My University, 2025)
Yhä useammat organisaatiot viestivät kuluttajille sosiaalisen median välityksellä. Myös kunnat ovat siirtäneet omaa viestintäänsä sosiaaliseen mediaan toiveenaan parantaa kunnan ja kuntalaisten vuorovaikutusta. Vuorovaikutuksen parantamisen ja kuntalaisten sitouttamisen kannalta on tärkeää luoda kuntalaisia kiinnostavaa sisältöä ja mahdollistaa heille mieluisa vuorovaikutuskeino. Tässä tutkielmassa tarkastellaan Kuopion kaupungin suomenkielistä Instagram-viestintää ja keskitytään kuntalaisia kiinnostavan sisällön selvittämiseen ja osallistavan sisällön kehittämiseen Tutkimuskysymykset ovat: Millaisia sisältöjä Kuopion kaupungin Instagram-seuraajat toivovat näkevänsä? Miten kuntaviestinnällä voitaisiin parantaa kuntalaisten osallistumista? Tutkielman aineisto on kerätty Kuopion kaupungin Instagram-seuraajilta kyselylomakkeella. Kyselylomakkeessa oli 11 kysymystä ja se sisälsi sekä avoimia, että monivalintakysymyksiä. Kyselyyn saatiin 31 vastausta kahden viikon aikana. Analysointi toteutettiin määrällisenä tutkimuksena, mutta tilastollisia analyysimenetelmiä ei käytetty aineiston pienuuden vuoksi. Vastauksista kävi ilmi, että seuraajia kiinnostaa eniten oman kuntansa tapahtumat sekä paikalliset uutiset ja tiedotteet. Näiden lisäksi seuraajat toivoivat enemmän kevyitä ja/tai hauskoja sisältöjä, jotka ovat yleisiä sosiaalisessa mediassa. Vähemmän seuraajia kiinnosti kunnan päätöksenteko, mikä selittynee vastaajien nuorella iällä. Kuntalaiset osallistuvat kunnan sosiaalisen median viestinnässä mieluiten kyselyihin ja äänestyksiin. Moni osallistujista kertoi myös, ettei kaipaa vuorovaikutusta, vaan haluaa seurata vain sisältöä. Tässä tutkielmassa saaduissa vastauksissa nousi esille kuntalaisten tarve tuntea osallistumisen olevan kannattavaa. Jatkotutkimuksissa vastaava kysely voitaisiin tehdä laajemmalla otannalla, jolla voitaisiin vahvistaa tässä tutkielmassa saadut tulokset.
Keywords: osallistuminen; fi=Viestintätieteet|en=Communication Studies|; fi=Viestintätieteiden kandidaattiohjelma|en=BA Programme in Communication Studies|