Ulkoistamisratkaisujen yhteys yritysten taloudelliseen suorituskykyyn - Hietanen, Petri (My University, 2015)
Tämän tutkielman tarkoituksena on tutkia, onko yrityksen suorittamilla ulkoistamisella yhteyttä taloudelliseen suorituskykyyn. Aihepiiriä käsitteleviä kotimaisia tutkimuksia on julkaistu melko vähän ja niiden empiiriset tutkimukset ovat tuloksiensa osalta osin ristiriitaisia ja epäjohdonmukaisia. Tässä tutkielmassa ulkoistamista on mitattu ulkopuoliset palvelut –tuloslaskelmaerän ja liikevaihdon välisenä suhteena. Taloudellinen suorituskyky on puolestaan jaettu kahteen komponenttiin: kannattavuuteen ja tuottavuuteen, joista kumpaakin mitataan kahden soveltuvan tunnusluvun avulla. Tutkielman aineisto on koottu 63 kotimaisen palvelualan yrityksen tilinpäätöstiedoista vuosilta 2010-2013, ja aineistosta on karsittu pois sellaiset tilinpäätöstiedot, jotka eivät olisi olleet vertailukelpoisia esimerkiksi puuttuvien tietojen vuoksi. Havaintoaineiston määrä tutkielmassa siis vaihtelee eri tilikausien välillä ja havaintoaineisto muodostuu yhteensä 222 tilinpäätöksestä. Tutkielman aineisto on koostunut siten, että suurin osa tarkastelluista yrityksistä oli pieniä liikevaihdoltaan alle 4 miljoona euroa. Tutkielman empiriaosassa menetelmänä on käytetty regressioanalyysiä. Tutkielman esikuvatutkimuksena on Chanvarasuthin (2008) tutkimus, jonka mukaan ulkoistamisella ei havaittu olevan positiivista korrelaatiota yrityksien kannattavuutta kuvaaviin tunnuslukuihin, mutta ratkaisu oli kuitenkin lisännyt yritysten tuottavuutta. Tämän tutkielman empiirisessä osiossa havaittiin, että ulkoistamiselle on ollut hyvin lievä yhteys toiseen tuottavuutta kuvaavaan tunnuslukuun. Toiseen tuottavuutta kuvaavaan tunnuslukuun tai kumpaankaan kannattavuutta kuvaavan tunnuslukuun ulkoistamisella ei havaittu olevan vaikutusta, vaan tilastollinen merkitsevyys näiden tunnuslukujen kohdalla syntyy selittävien muuttujien yhteisvaikutuksesta.
Keywords: Ulkoistaminen; kannattavuus; tuottavuus; regressioanalyysi; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Laskentatoimen ja tilintarkastuksen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Accounting and Auditing|