Tilintarkastusasiakasta koskevan negatiivisen julkisuuden vaikutus tilintarkastajan päätöksentekoon - Rinkineva, Jokke (My University, 2006)
Tutkielman tarkoituksena oli tutkia vaikuttaako tilintarkastusasiakasta koh-taama negatiivinen julkisuus tilintarkastajan päätöksentekoon. Median koros-tuva merkitys ihmisten asenteisiin ja talouselämään, antoivat kimmokkeen tut-kielman aiheelle. Tutkielman tulokset osoittivat, että tilintarkastusasiakasta koskenut negatiivinen julkisuus ei vaikuttanut merkittävästi tilintarkastajien päätöksentekoon. Päätöksentekoa tutkittiin toiminnan jatkuvuuden, konkurssin todennäköisyyden ja oikeudenkäyntiriskin arvioimisen kautta. Aiemmin teh-dyssä ulkomaisessa tutkimuksessa, on huomattu negatiivisella julkisuudella olleen vaikutusta tilintarkastajan päätöksentekoon, mutta tämän tutkielman suomalaisella aineistolla voitiin todeta suomalaisten tilintarkastajien olevan riippumattomia ulkoisen median vaikutukselle. Tutkielman empiirinen aineisto kerättiin web-kyselytutkimuksen avulla. Tut-kielman tavoitteena oli saada web-kyselyn avulla 100 vastausta. Kysely lähettiin 670 KHT-tilintarkastajalle, joiden sähköpostiosoite löytyi KHT-yhdistyksen in-ternet-sivuilta. Kyselyyn osallistui 54 KHT -tilintarkastajaa ja 6 auktorisoima-tonta tilintarkastajaa. Vastausprosentti oli noin yhdeksän prosenttia.
Keywords: Tilintarkastus; negatiivinen julkisuus; toiminnan jatkuvuus; tilintarkastajan päätöksenteko; laimentumisilmiö.; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|