ISO 50001 -standardin mukaisen energianhallintajärjestelmän käyttöönoton selvitys Teollisuuden Voima Oyj:lle - Porko, Ella (My University, 2025)
Tämä työ on tehty Teollisuuden Voima Oyj:lle. Työn tarkoituksena on tehdä ISO 50001 -standardin mukaisen energianhallintajärjestelmän käyttöönoton selvitys kuiluanalyysin avul-la. Työssä määritellään kuilun suuruus Teollisuuden Voima Oyj:n nykytilan ja ISO 50001 -standardin välille. Työssä tarkastellaan ISO 50001 -standardin käyttöönoton mahdollisuutta ja siihen tarvittavia toimenpiteitä Teollisuuden Voima Oyj:lla. Lisäksi otetaan kantaa ja perustel-laan käyttöönoton kannattavuutta. Käyttöönoton kannattavuutta perustellaan muun muassa vertailemassa Teollisuuden Voima Oyj:n nykyistä energianhallintajärjestelmää ISO 50001 -standardin mukaiseen. Elämme maailmassa, jossa ilmastokriisin rinnalle on noussut myös energiakriisi. Energianhal-linta ja energiatehokkuuden parantaminen auttavat niin päästöjen vähentämisessä kuin myös varmistavat, että energiaa riittää kaikille koko ajan. Yrityksille energiatehokkuuteen panostaminen tuo näiden hyötyjen lisäksi myös taloudellista hyötyä. Tämän työn teoriaosuudessa käsitellään ensin taustasyitä energianhallinnan kannattavuu-teen, esitellään Teollisuuden Voima Oyj ja annetaan kokonaiskuva ISO 50001 -standardista sekä ETJ+ -järjestelmästä. Lisäksi huomioidaan energiatehokkuuteen liittyvä lainsäädäntö ja sopimukset, joita Teollisuuden Voima Oyj noudattaa toiminnassaan. Teoriaosuuden jälkeen kerrotaan kuiluanalyysin toteutuksesta ja esitellään sekä pohditaan tuloksia. Lisäksi työssä otetaan kantaa Teollisuuden Voima Oyj:n nykyisen energianhallintajärjestelmän, ETJ+:n, ja ISO 50001 -standardin mukaisen energianhallintajärjestelmän eroihin. Tämän pohdinnan avulla pyritään osittain perustelemaan työn alussa määritettyjä tutkimuskysymyksiä. Työn lopussa tehdään johtopäätöksiä ja yhteenveto. Kuiluanalyysin avulla todetaan Teollisuuden Voima Oyj:n nykytilan ja ISO 50001 -standardin vaatimusten välillä on 42 % suuruinen ero. Työssä tulos määritellään välttäväksi. Tuloksesta riippumatta Teollisuuden Voima Oyj:llä olisi mahdollisuus käyttöönottaa ISO 50001 -standardin mukainen energianhallintajärjestelmä. Kuiluanalyysin tuloksen avulla voidaan kuitenkin todeta, että uuden energianhallintajärjestelmän käyttöönotto ei todennäköisesti vaatisi merkittäviä muutoksia. Suurimmat muutokset ja kehitystarpeet kohdistuisivat energi-anhallinnan suunnitteluun. ISO 50001 -standardin mukaisen energianhallintajärjestelmän käyttöönotto nähdään kannattavana, koska se on vaatimuksiltaan laajempi. ISO 50001:n mu-kainen energianhallintajärjestelmä asettaisi selkeämmät ja yksityiskohtaisemmat vaatimuk-set, joiden avulla TVO:n olisi helpompi hallita, koordinoida ja optimoida energiatehokkuut-taan.

This master’s thesis work has been done for Teollisuuden Voima Oyj. The purpose of the work is to carry out a study of the implementation of an ISO 50001 energy management sys-tem with the help of gap analysis. The work defines the size of the gap between the current status of Teollisuuden Voima Oyj and the ISO 50001 standard. The work examines the possi-bility of implementing the ISO 50001 standard and the necessary measures for it at Teollisuu-den Voima Oyj In addition, a position is taken, and the profitability of the deployment is jus-tified. The feasibility of the deployment is justified, for example, by comparing the current energy management system of Teollisuuden Voima Oyj to the ISO 50001 standard. We live in a world where an energy crisis has emerged alongside the climate crisis. Energy management and improved energy efficiency help both to reduce emissions and to ensure that there is always energy for everyone. For companies, investing in energy efficiency brings not only these benefits, but also economic benefits. The theoretical part of this work first discusses the background reasons for energy manage-ment profitability, introduces Teollisuuden Voima Oyj and gives an overview of the ISO 50001 standard as well as the ETJ+ system. In addition, the legislation and agreements related to energy efficiency that Teollisuuden Voima Oyj complies with in its operations will be taken into account. After the theoretical part, the implementation of the gap analysis is explained, and the results are presented and considered. In addition, the work also takes a stand on the current energy management system of Teollisuuden Voima Oyj., ETJ+, and the ISO 50001 energy management system. This reflection is partly aimed at justifying the research questi-ons identified at the beginning of the work. At the end of the work, conclusions and a sum-mary are made. With the help of the gap analysis, there is a 42% difference between the current status of Teollisuuden Voima Oyj and the requirements of the ISO 50001 standard. In this thesis the result is defined as avoidable. Independent of the result, Teollisuuden Voima Oyj would have the possibility to implement an energy management system in accordance with ISO 50001. However, with the result of the gap analysis, it can be concluded that the introduction of a new energy management system would probably not require any significant chang-es. The biggest changes and development needs would be focused on energy management planning. The introduction of an ISO 50001 energy management system is seen as profitable because it is more extensive in terms of requirements. An ISO 50001 energy management system would set clearer and more detailed requirements to make it easier for Teollisuuden Voima Oyj to manage, coordinate and optimize its energy efficiency.
Keywords: energiatehokkuus; energianhallinta; energiankulutus (energiateknologia); standardit; fi=Energiatekniikka|en=Energy Technology|; fi=Energia- ja informaatiotekniikan ohjelma|en=Degree Programme in Energy Technology and Information Technology|