Hyvien hankintatoimen käytänteiden tunnistaminen ja niiden hyödyntäminen kunnissa : Systemaattinen kirjallisuuskatsaus kansainvälisistä tutkimustuloksista - Kortelainen, Emilia (My University, 2021)
Kunnilla on kasvavia paineita tehostaa toimintaa sekä tehdä taloudellisesti kestäviä ratkaisuja. Julkiset hankinnat tunnistetaankin yhä useammin kuntien strategiseksi toiminnaksi, koska niiden arvo muodostaa merkittävän osan kuntien taloudesta. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on vahvistaa kuntien ymmärrystä siitä, että hankintatoimi on kunnan strategista toimintaa, jolla voidaan vastata kuntiin kohdistuviin paineisiin. Tutkimuksessa nostetaan esiin kansainvälisistä tutkimustuloksista hyviä hankintakäytänteitä, joita Suomen kunnat voivat hyödyntää kehittäessään hankintatoimeaan strategisempaan suuntaan. Tutkimuksessa tarkastellaan tutkimuskohdetta hankintatoimen hyvien käytänteiden, ulkoistamisen, markkinoiden sekä kilpailuttamisen ja toimittajavalinnan viitekehyksessä sekä sivutaan henkilöstön osaamisvaateita. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys on näennäismarkkinateoria, agenttiteoria ja transaktiokustannusteoria. Tutkimus on systemaattinen kirjallisuuskatsaus kansainvälisistä tutkimustuloksista. Tutkimusaineisto on haettu kansainvälisistä tietokannoista. Aineistoksi valikoitui 12 Eurooppaan sijoittuvaa artikkelia. Koska hankintatoimen kehitys on ollut muutamien viime vuosien aikana ollut nopeaa varsinkin julkisella sektorilla, pyrittiin aineistoon saamaan uusimpia artikkeleita. Artikkeleille tehtiin kriittinen tarkastelu, jonka jälkeen tutkimustulokset, tulosten arviointi teoreettisesta viitekehyksestä ja johtopäätökset kirjattiin tutkimukseen. Tutkimuksen tulosten mukaan hyvät hankintatoimen käytänteet liittyvät hankintojen suunnitteluun ja valmisteluun, yhteistyö- ja kumppanuusmalleihin, toimittajien ja sopimusten hallintaan, markkinoiden ohjaamiseen ja henkilöstön osaamiseen. Tutkimuksen tuloksista ilmeni muun muassa käytänteitä, joilla kunnat voivat ohjata markkinoita, pienentää kunnan ja toimittajan välinen tiedon epäsymmetria ja hallita sopimuskauden riskejä sekä kuinka transaktiokustannuksia voidaan pyrkiä hallitsemaan.
Keywords: julkinen sektori; julkiset hankinnat; kilpailuttaminen; hankinta; näennäismarkkinat; ulkoistaminen; agenttiteoria; fi=Sosiaali- ja terveyshallintotiede|en=Social and Health Management|; fi=Hallintotieteiden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Administrative Sciences|