Basel II - vakavaraisuusuudistus ja sen vaikutus pankkien vakavaraisuuden määrittelyyn ja yritysrahoituksen hinnoitteuun - Puutio, Marika (My University, 2008)
Baselin pankkivalvontakomitea on uudistanut luottolaitosten vakavaraisuutta koskevia säännöksiä EU: n komission kanssa. Uudistuksella pyritään siihen, että vakavaraisuusvaa-timukset vastaisivat luottolaitosten todellisia riskiprofiileja. Uudistuksen keskeisin osa ovat pankin sisäiset luottoluokittelumenetelmät, jotka vaikuttavat suoraan pankin vakavaraisuus-laskelmiin ja sitä kautta pankin vakavaraisuusvaatimukseen. Aikaisempien tutkimustulos-ten perusteella vakavaraisuusvaade laskee hyvin luottoluokiteltujen vastuiden kohdalla ja vastaavasti nousee heikosti luottoluokiteltujen vastuiden kohdalla. Hinnoittelun uskotaan muuttuvan uudistuksen myötä aikaisempaa riskilähtöisemmäksi luottomarginaalien heijas-taessa tarkemmin asiakkaan luottoluokitusta. Tämän tutkielman tarkoituksena on selvittää, ovatko muutokset vakavaraisuuslaskelmissa vaikuttaneet pankkien taloudelliseen käyttäytymiseen heijastuen muutoksina yritysrahoi-tuksen hinnoittelussa. Lisäksi halutaan selvittää, onko luottoluokituksen merkitys korostu-nut uudistuksen myötä hintaa ja hintamuutosta selittävänä tekijänä. Tutkimusaineisto on kerätty pankeille lähetetyllä hinnoittelua koskevalla kyselytutkimuksella ja yrityksiä koske-vat tiedot ja luottoluokitukset on saatu Dun & Bradstreetin tietokantoja hyödyntämällä. Ti-lastollisina menetelminä käytetään Wilcoxon Signed Ranks –testiä ja regressioanalyysiä. Tutkimustulokset osoittavat, että vakavaraisuusuudistus on vaikuttanut yritysrahoituksen hinnoitteluun ja että muutokset vakavaraisuuslaskelmissa ovat vaikuttanet pankkien talou-delliseen käyttäytymiseen. Kiristyneet vakavaraisuusvaatimukset heikosti luottoluokiteltu-jen yritysten kohdalla ovat siirtyneet asiakkaiden tappioksi luottomarginaalien nousuna ja vastaavasti hyvin luottoluokiteltujen yritysten kohdalla asiakkaiden hyödyksi luottomargi-naalien laskuna. Luottoluokituksen merkitys hintaa määrittävänä tekijänä on uudistuksen jälkeen korostunut.
Keywords: Basel II; vakavaraisuus; luottoluokittelu; pankkien taloudellinen käyttäytyminen; hinnoittelu; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|