Crystal Ball -ohjelma globaalin R&D-projektin kannattavuuslaskennassa ja riskien analysoinnissa. Tapaustutkimus: ABB Substation Automation Oy. - Mäkinen, Jarno (My University, 2002)
Tässä tutkielmassa testattiin käytännössä Crystal Ball -ohjelman toimivuus globaalin R&D-projektin kannattavuuslaskennassa ja verrataan siitä saatavaa hyötyä perinteisillä menetelmillä saavutettuihin. Tutkielman seurattiin myös Crystal Ball -ohjelman imple-mentointiprosessia kohdeyritykseen sekä tutkitaan käyttäjien asenteita ja odotuksia ky-seistä ohjelmaa kohtaan. Tämän tutkimuksen lähestymistapa on toiminta-analyyttinen. Tutkimus on vahvasti empiriakeskeinen. Tutkimus sisältää runsaasti tutkijan omaa osallistuvaa havainnointia. Implementointiprosessia on pyritty tarkkailemaan myös kyselyn ja avoimien haastatte-lujen avulla. Toisaalta tutkimuksessa suoritettu laskentamenetelmien vertailu perustuu aineistoon, joka suurimmaksi osaksi on kohdeyrityksen omaa materiaalia kuten yrityk-sen sekä konsernin sisäisiä opaskirjoja, laskentaraportteja, taulukoita, tietokantadataa, manuaaleja ja julkaisuja. Tutkimustuloksena saatiin selville Crystal Ball -ohjelman toimivuus globaalin tuoteke-hitysprojektin kannattavuuslaskennassa ja riskien analysoinnissa. Menestyvän Crystal Ballin havaittiin tarvitsevan ympärilleen organisaation, joka on valmis ottamaan vastaan uuden työkalun sekä päätöksentekijöiden että tulevien käyttäjien osalta hyvää yhteis-työkykyä ja positiivista asennetta muutoksia kohtaan.
Keywords: Crystal Ball; R&D-projekti; Monte Carlo -simulointi; kannattavuus; riski; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|