Integrating sustainability into digital sales consulting : How do digital sales consultancies help clients align commercial growth with the triple bottom line? - Mäkinen, Inka (My University, 2026)
Businesses face increasing pressure to grow through digitalisation while also meeting urgent demands for sustainable development. Although digital transformation holds significant potential to boost sales, its integration with corporate sustainability remains limited, especially within Knowledge Intensive Business Services (KIBS). This thesis examines how digital sales consultancies can bridge this gap by helping clients align commercial value creation with the Triple Bottom Line (TBL), economic, social, and environmental sustainability. To explore this, the research conducts a qualitative single-case study of a Nordic digital sales consultancy. Empirical data were gathered through 14 semi-structured interviews with employees from various disciplines, including design, development, marketing, technology, strategy, and sales, as well as an external sustainability director, supplemented by internal organisational documents. The data were analysed using a theory-informed thematic approach, integrating the NICE framework, the 6S pathways, and the Digitalisation Sustainability Matrix (DSM) as analytical tools. The findings reveal that current market demand for sustainable digital sales is highly reactive, driven mainly by regulatory compliance rather than a proactive strategy for shared value. As a result, sustainability integration is significantly limited by the dominance of short-term commercial metrics. A key contribution of this study is the concept of stealth sustainability, where environmental benefits, such as reduced server load through clean coding and data minimisation, occur mostly as unintended side effects of optimising for technical performance and cost savings, rather than deliberate sustainability initiatives. Additionally, the study uncovers critical tensions, including the AI paradox and the growth paradox (rebound effect), where the pursuit of frictionless efficiency unintentionally accelerates overconsumption and jeopardises social sustainability through workforce displacement. To address these issues, the thesis argues that consultancies must strategically shift from reactive technical implementers to proactive digitainability architects. This transformation involves closing an internal agency gap by embedding sustainability into standard project governance, while externally guiding clients toward long-term lifecycle value using Revenue Operations (RevOps) and circular business models. Ultimately, the study offers a comprehensive framework and actionable management strategies to turn mandatory compliance into a competitive edge in digital sales.

Yrityksiin kohdistuu kasvava paine hakea kasvua digitalisaatiosta, mutta samalla niiden on vastattava kestävän kehityksen asettamiin kiireellisiin vaatimuksiin. Vaikka digitaalinen murros tarjoaa merkittäviä mahdollisuuksia myynnin vauhdittamiseen, sen integrointi yritysvastuuseen on edelleen rajallista. Tämä näkyy erityisesti tietointensiivisissä liike-elämän palveluissa (KIBS). Tutkielma tarkastelee, kuinka digitaalisen myynnin konsulttiyritykset voivat kuroa umpeen tätä kuilua auttamalla asiakkaitaan yhdistämään kaupallisen arvonluonnin kolmoistilinpäätöksen (Triple Bottom Line) tavoitteisiin eli taloudelliseen, sosiaaliseen ja ympäristölliseen kestävyyteen. Tutkimus toteutettiin laadullisena tapaustutkimuksena pohjoismaisessa digitaalisen myynnin konsulttiyrityksessä. Sen empiirinen aineisto koostuu 14 puolistrukturoidusta haastattelusta. Haastateltavat edustivat yrityksen eri asiantuntijarooleja, kuten suunnittelijoita, ohjelmistokehittäjiä, markkinointiteknologian konsultteja, strategisteja ja myynnin edustajia. Kokonaiskuvaa täydennettiin haastattelemalla yhtä ulkopuolista vastuullisuusjohtajaa sekä hyödyntämällä yrityksen sisäisiä dokumentteja. Aineisto analysoitiin teoriaohjaavalla teema-analyysillä, jossa hyödynnettiin NICE-viitekehystä, 6S-polkuja sekä digitalisaation ja kestävyyden matriisia (Digitalisation Sustainability Matrix). Tulosten mukaan kestävän digitaalisen myynnin kysyntä on toistaiseksi reaktiivista, tarkoittaen, että toimintaa ohjaa sääntelyn noudattaminen, ei niinkään ennakoiva tai jaettuun arvoon pyrkivä strategia. Tämän seurauksena lyhyen aikavälin kaupallisten mittareiden keskeisyys muodostaa merkittävän esteen vastuullisuuden integroimiselle osaksi yrityksen ydinliiketoimintaa. Tutkimuksen keskeinen löydös on huomaamattoman vastuullisuuden (stealth sustainability) käsite. Siinä ympäristöhyödyt, kuten tehokkaan ohjelmoinnin ja datan minimoinnin tuottama palvelinkuormituksen pieneneminen, syntyvät ensisijaisesti teknisen suorituskyvyn ja kustannussäästöjen optimoinnin sivutuotteina, eivät niinkään tietoisista vastuullisuusaloitteista. Tutkimus nostaa esiin myös kriittisiä jännitteitä, erityisesti tekoäly- ja kasvuparadoksit, joissa kitkattoman tehokkuuden tavoittelu voi tahtomattaan kiihdyttää ylikulutusta ja heikentää sosiaalista kestävyyttä korvaamalla inhimillistä työvoimaa. Näiden ongelmien ratkaisemiseksi tutkielma esittää, että konsulttiyritysten on strategisesti siirryttävä reaktiivisista teknisistä toteuttajista aloitteellisiksi digitainability-arkkitehdeiksi. Tämä muutos edellyttää sisäisen toimijuuskuilun (agency gap) kaventamista sisällyttämällä vastuullisuus osaksi standardoitua projektinhallintaa. Samalla asiakkaita on ohjattava kohti pitkäjänteistä elinkaariarvoa hyödyntämällä RevOps-malleja (Revenue Operations) ja kiertotalouden liiketoimintalogiikkaa. Lopuksi esiteltävä viitekehys ja johtamisstrategiat osoittavat, kuinka pakollinen sääntelyn noudattaminen voidaan valjastaa digitaalisen myynnin kilpailueduksi.
Keywords: digitalisation; sales work; sustainable development; digital technology; value creation; fi=Kansainvälinen liiketoiminta|en=International Business|; Master’s Programme in Strategic Business Development