Digital emancipators or oppressors : Evidence from Mobile Personal Finance Applications - Herrala, Juha-Matti (My University, 2023)
This study seeks to investigate the impact of mobile personal finance applications on young adults' perceived financial well-being and unanticipated side effects, specifically emancipation and oppression. The study first examines the impact of these applications on financial well-being, examining the motivations and goals of the users behind using these applications. Second, it explores the unexpected side effects on an individual's behaviour and experience, looking at how the pursuit of financial well-being affects the user's freedom in other areas of life. The research is part of the DigiConsumers project, which aims to improve young people's digital financial skills. The research was carried out in two phases. The first phase used the method of empathy-based stories (MEBS) for data collection. This degree represents the second phase, redefining the research questions and analyzing the new theoretical framework. The study investigates using mobile financial applications by users in personal financial management. This reveals that the use of the applications is focused on a few purposes, such as consumption, borrowing and financial monitoring and budgeting. The demographic composition of the participants affected the services used. The research shows that applications concerning today's economy are more important to their users than applications concerning the future economy. Although some areas require improvement, users achieved their goals, and remarkably improved financial well-being with budgeting and planning tools. These apps were found to be both emancipating and oppressive. Users experienced emancipation by simplifying and speeding up tasks such as budgeting, saving and investing. Easy payment transactions also increased the emancipation of some users. However, some faced oppression due to impulsive buying, confusion about the value of digital money, and the over-facilitation of money transfers. The study also found indirect effects of PFM tools on personal and social connections. Personally, the tools speeded up actions, and offered freedom from being tied to time and place, but correspondingly caused stress related to security, privacy and user errors. Social applications, e.g. ai alleviated stress rega

Tämä tutkimus pyrkii selvittämään mobiilien henkilökohtaisten taloussovellusten vaikutusta nuorten aikuisten koettuun taloudelliseen hyvinvointiin ja odottamattomiin sivuvaikutuksiin, erityisesti emansipaatioon ja sortoon. Tutkimus tarkastelee ensin näiden sovellusten vaiku-tusta taloudelliseen hyvinvointiin, tutkien käyttäjien motivaatioita ja tavoitteita näiden sovel-lusten käytön taustalla. Toiseksi se tutkii odottamattomia sivuvaikutuksia yksilön käyttäytymi-seen ja kokemukseen, tarkastellen miten taloudellisen hyvinvoinnin tavoittelu vaikuttaa käyttäjän vapauteen muilla elämänalueilla. Tutkimus on osa DigiConsumers-projektia, joka pyrkii parantamaan nuorten digitaalisia taloustaitoja. Tutkimus toteutettiin kahdessa vaihees-sa. Ensimmäinen vaihe käytti eläytymismenetelmäksi kutsuttua menetelmää (MEBS) tiedon-keruuseen. Tämä gradu edustaa toista vaihetta, uudelleen määrittäen tutkimuskysymykset ja analysoi uutta teoreettista viitekehystä. Tutkimus tutkii käyttäjien mobiilien taloussovellus-ten hyödyntämistä henkilökohtaisessa taloudenhallinnassa. Tämä paljastaa sovellusten käy-tön keskittyvän muutamiin käyttötarkoituksiin kuten kulutukseen, lainaamiseen ja talouden seurantaan sekä budjetointiin. Osallistujien demografinen koostumus oletettavasti vaikutti käytettyihin palveluihin. Tutkimus osoittaa, että nykyhetken taloutta koskevat sovellukset ovat käyttäjilleen tärkeämpiä kuin tulevaisuuden taloutta koskevat sovellukset. Vaikka jotkin alueet vaativat parannuksia, käyttäjät saavuttivat tavoitteensa, erityisesti parantuneen ta-loudellisen hyvinvoinnin budjetointi- ja suunnittelutyökalujen avulla. Näiden sovellusten todettiin sekä emansipoivan että sortavan. Käyttäjät kokivat emansipaation yksinkertaista-malla ja nopeuttamalla tehtäviä, kuten budjetointia, säästämistä ja sijoittamista. Myös hel-pottunut maksaminen lisäsi emansipaatiota osalla käyttäjiä. Sen sijaan osa kohtasi sortoa impulsiivisen ostamisen, digitaalisen rahan arvon sekaannuksen ja rahansiirtojen liiallisen helpottumisen vuoksi. Tutkimuksessa havaittiin myös PFM-työkalujen epäsuorat vaikutukset henkilökohtaisiin ja sosiaalisiin yhteyksiin. Henkilökohtaisesti työkalut nopeuttivat toimia, tarjosivat vapautusta aika- ja paikkasidonnaisuudesta, mutta aiheuttivat vastaavasti stressiä turvallisuuteen, yksityisyyteen ja käyttäjävirheisiin liittyen. Sosiaalisesti applikaatiot mm. ai-heuttivat stressiä sosiaalisen median esittämän kuluttamisen suhteen, mutta paransivat myös viestintää ja jaettuja kokemuksia. Sovellukset voisivat hyödyntää tekoälyteknologiaa ymmärtääkseen paremmin käyttäjiään ja kokonaisuuksia paremmin sekä neuvoakseen käyt-täjiä tehokkaasti. Tämä ratkaisu voisi lisätä emansipaatiota eri konteksteissa ja edistää talou-dellisia tavoitteita eri tasoilla. On olennaista tutkia, miten teknologiaan pohjautuvaa tavoittei-den optimointia voidaan kehittää eettisesti ja läpinäkyvästi kaikille sidosryhmille.
Keywords: emancipation; well-being; personal finance; finance; electronic financial management; saving for retirement; mobile services; mobiilisovellukset; päätöksentukijärjestelmät; henkilökohtainen talous; koettu hyvinvointi; emansipaatio; sorto; oppression; fi=Tietojärjestelmätiede|en=Information Systems|; fi=Tietojärjestelmätieteen maisteriohjelma|en=Master’s Programme in Information Systems|