Rahastoannin vaikutus osakkeen likviditeettiin Suomen arvopaperimarkkinoilla vuosina 1993–2003 - Rönkkö, Ville (My University, 2008)
Tutkielman tavoitteena oli tutkia rahastoannin vaikutuksia osakkeen likviditeettiin Suomen arvopaperimarkkinoilla vuosina 1993–2003. Ilmiötä on tutkittu aiemmin useilla eri osakemarkkinoilla ja suurimmassa osassa tutkimuksia likviditeettivaikutusta ei ole havainnoitu. Tutkielman empiirinen osuus suoritettiin tutkimalla 34:n eri rahas¬toan¬nin vaikutuksia osakesarjojen päivittäiseen euromääräiseen kaupankäyntivolyy¬miin, absoluuttiseen bid-ask spreadiin ja suhteelliseen bid-ask spreadiin. Tutkielman teoreet¬tisessa osuudessa käsitellään aiheesta aiemmin tehtyjä tutkimuksia, Suomen ar¬vopape¬rimarkkinoita ja rahastoantia yleisesti. Täydellisillä markkinoilla yhtiön pääoman markkina-arvo on riippumaton osak¬keiden määrästä. Rahastoanti ei tuo markkinoille mitään uutta tietoa, kuten muutoksia yhtiön vapaassa kassavirrassa, vaan on pelkästään kirjanpidollinen muutos. Pörssiyhtiöt kui-tenkin toteuttavat rahastoanteja ja yhtenä perusteluna tälle yhtiöiden johtajat esittävät, että osakkeen likviditeetti paranisi rahastoantien seurauksena. Tutkimuksen empiriaosuudessa analysoitiin vaikuttaako rahastoanti osakkeen päivittäi¬seen kaupankäyntivolyymiin ja bid-ask spreadiin. Tulokset osoittivat, että osakkeen päivittäinen kaupankäyntivolyymi ei kasva rahastoannin jälkeen tutkituilla osakesar¬joilla eikä suhteellinen bid-ask spread pienene rahastoannin jälkeen tilastollisesti mer¬kitsevästi. Tutkimustuloksena todettiin myös, että rahastoanti ei lisää tilastollisesti merkitsevästi osakkeen likviditeettiä rahastoannin suorittamisen jälkeen.
Keywords: Rahastoanti; likviditeetti; kaupankäyntivolyymi; bid-ask spread; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|