Huono johtajuus ja työn tuloksellisuus: yksilön ja organisaation näkökulma - Halkio, Vilja (My University, 2026)
Johtajuustutkimuksessa on aikaisemmin keskitytty vain siihen, miten olla parhain ja tehokkain johtaja. Viime vuosina tutkimuksessa on nostettu esiin myös huonoa johtajuutta ja millaiset vaikutukset sillä voi olla. Huono johtajuus heijastuu työntekijöihin, vaikuttaa työn tuloksellisuuteen ja voi näin heijastua koko organisaation toimintaan. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, miten huono johtajuus ilmenee työntekijöiden arjessa ja millaiset vaikutukset sillä on työn tuloksellisuuteen. Tutkimus toteutettiin kartoittavana kirjallisuuskatsauksena aikaisemmasta tutkimuksesta. Tutkimustuloksia analysoitiin meta-analyysina. Tutkimus pohjautuu kahteen päätutkimuskysymykseen: 1) Miten huono johtajuus ilmenee työntekijöiden arjessa? 2) Millaisia vaikutuksia huonolla johtajuudella on työn tuloksellisuuteen. Pääkysymyksiä tukemaan luotiin kolme alakysymystä: 1) Miten huono johtajuus vaikuttaa yksilöiden ja organisaation suoriutumiseen? 2) Mitä mekanismeja (työmotivaatio, ilmapiiri ja luottamus) sen taustalla on? 3) Miten haittoja voidaan ehkäistä tai lieventää? Työn tuloksellisuus ja huono johtajuus ovat moniulotteisia ilmiöitä, joihin vaikuttavat samanaikaisesti useat eri tekijät. Tutkimustulokset osoittavat, että huonolla johtajuudella on negatiivinen yhteys työn tuloksellisuuteen, vaikka vaikutuksen voimakkuus on suhteellisen heikko. Tässä tutkielmassa pyritään tunnistamaan keinoja, joiden avulla huonon johtajuuden vaikutuksia työn tuloksellisuuteen voidaan ehkäistä ja kehittää.
Keywords: johtajuus; johtaminen; tuloksellisuus; esihenkilöt; fi=Julkisjohtaminen|en=Public Management|; fi=Hallintotieteiden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Administrative Sciences|