Flekspatriaattiuden rikastava vaikutus työn ja yksityiselämän yhteensovittamisessa - Luoma, Heli (My University, 2011)
Organisaatioiden kansainvälistyminen merkitsee yhä enenevässä määrin työntekijöiden lähettämistä ulkomaille työtehtäviä hoitamaan. Perinteisesti tähän on vastattu ekspatriaattiudella, mutta tilalle on tulossa joustavampi flekspatriaattius, ulkomaisten tehtävien hoito lyhyemmillä komennuksilla ja usein toistuvilla työmatkoilla. Vaikka se onkin organisaatioille edullisempi tapa ulkomaanasioiden hoitoon, yksilötasolla sen on kuitenkin tähän asti tutkimuksissa havaittu olevan rasite työntekijälle. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on löytää flekspatriaattiudesta rikastavaa vaikutusta ja pohtia, millä edellytyksillä sitä voi syntyä. Tutkimusongelmaa lähdettiin lähestymään selvittämällä, mitä on flekspatriaattius ja miten se eroaa ekspatriaattiudesta. Lisäksi tarkastellaan työn ja yksityiselämän yhdistämistä tarkastellen, millaista rikastavaa vaikutusta tuolla suhteella voi olla puolin ja toisin. Tutkimuksen empiirinen aineisto kerättiin teemahaastattelua käyttäen. Tutkimusta varten tehtiin neljätoista haastattelua. Haastatellut matkustivat vaihtelevia määriä työssään, suurimmalla osalla matkapäivien määrä vaihteli viidenkymmenen ja sadan päivän välillä vuodessa. Yleisinä rikastavina tekijöinä flekspatriaatin työssä nähtiin mm. työstä saatavat erilaiset taidot ja voimavarat. Työ lisäsi myös stressinsieto-kykyä, asioiden priorisointikykyä ja itseluottamusta. Yksityiselämästä työhön tulevana tärkeimpänä rikastavana tekijänä oli henkinen tuki ja pääoma sekä erilaiset perheestä ja harrastuksista tulevat taidot. Erityisinä matkustavan työn rikastavina tekijöinä nähtiin maailmankuvan avartuminen sekä uusiin ihmisiin ja kulttuureihin tutustuminen. Matkustaminen toi vaihtelua työpaikan arkeen, matkat kartuttivat kielitaitoa ja erityisen positiivisena nähtiin asioiden hoitamisen helppous paikan päällä. Edellytyksinä rikastamiselle ovat työ ja työn luonne, ihminen yksilönä ja työntekijän sosiaalinen tilanne. Yksilöityinä näitä ovat mm. työnantajan muodolliset tukitoimet työn ja yksityiselämän yhdistämisessä, yksityiselämää tukeva organisaatiokulttuuri sekä matkustamisen omaehtoisuus, matkojen tarkoitus ja kohde. Ihmisen elämäntyyli vaikuttaa myös rikastamisen kokemuksiin, kuten myös yksityiselämästä tuleva emotionaalinen ja instrumentaalinen tuki.
Keywords: flekspatriaatti; ekspatriaatti; matkustava työ; rikastaminen; work-life balance; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|