Henkilöstöjohtamisen mahdollisuudet kansainvälisen rekrytoinnin edistäjänä: Työvoiman liikkuvuus terveyssektorilla - Vähänen, Hanna (My University, 2014)
Hyvinvoinnin ja terveyden alalla työvoimapula ja samaan aikaan väestön ikääntymisen mukanaan tuomat haasteet ovat seikkoja, joihin tulevaisuuden varalle on etsittävä ratkaisuja. Yhtenä ratkaisukeinona haasteisiin vastaamiseen on nostettu kansainvälinen rekrytointi. Sen keinoin on haluttu parantaa organisaatioiden työvoimaresursseja ja etsiä uusia ratkaisuja. Koska terveyssektori on henkilöstöpainotteinen alue, koen henkilöstöjohtamisen tematiikan tarkastelun tästä näkökulmasta ajankohtaiseksi. Alati kasvavat tehokkuuden ja laadukkuuden paineet ovat ottaneet myös tältä ihmisläheiseltä sektorilta pysyvän jalansijan ja tuoneet mukanaan paineet hyvälle ja toimivalle henkilöstöjohtamiselle ja -suunnittelulle. Tutkimukseni tavoitteena onkin valottaa terveyssektorin näkökulmasta henkilöstöjohtamista ja rekrytointia sekä tarkastella hoitajatyövoiman liikkuvuutta yleisellä tasolla. Tutkimuksen teoreettisen viitekehyksen muodostaa HRM Human Resource Management, henkilöstöjohtamisen teoria, jonka kautta kuljetaan strategisen johtamisen teemoihin ja henkilöstön johtamiseen substanssissa eli terveydenhuollon organisaatioissa. Tavoitteena on luoda henkilöstöjohtamisen teoriasta peruskivijalka rekrytoinnin prosesseille, jotka ovat tärkeitä osia muokattaessa organisaatioista toimivia ja kansainvälisiä. Empirian tutkimukselleni muodostaa Vaasan kaupungin sosiaali- ja terveysviraston laitoshoidon vuodeosastojen kokemukset kansainvälisestä rekrytoinnin tapahtumasta. Vaasan kaupungin vuodeosastoille rekrytoitiin Espanjasta kahdeksan sairaanhoitajaa kun avoimiin työpaikkoihin ei saatu kotimaasta tulijoita. Kokemus kansainvälisestä rekrytoinnista on ensimmäinen näin suuressa mittakaavassa Vaasan kaupungin organisaatiolle. Aineiston keräys teemahaastatteluin kohdistuu kyseisen organisaation esimiesjohtoon, ylihoitajiin ja osastonhoitajiin. Tapaustutkimuksen menetelmällä on tarkoitus saada syvällisempää kokemustietoa ja luoda sitä kautta kuva projektin onnistumisesta ja haasteista. Tutkimukseni avulla haluan tuoda terveyssektorin rekrytoinnin tärkeyttä esiin ja auttaa ymmärtämään sen prosesseja. Henkilöstöjohtamisen työkaluna rekrytointi on tärkeässä roolissa niin osaamisen kuin työhyvinvoinnin näkökulmasta tarkasteltuna, ja hyvin onnistuneena se antaa lisäarvoa organisaatioille. Työvoimavaltaisella alalla hoitajien liikkuvuus on suurta, sillä koulutettu hoitaja löytää aina paikkansa, kotimaasta tai maailmalta. Lisäksi toivon, että tästä menneen tapahtuman tarkastelusta olisi mahdollisesti hyötyä myös Vaasan kaupungin organisaatiolle strategisen suunnittelun vaiheessa, jotta he löytäisivät toimivat, innovatiiviset ratkaisut terveyssektorin työvoiman hankinnassa ja käsillä olevassa työntekijäpulassa.
Keywords: henkilöstöjohtaminen; rekrytointi; työvoiman liikkuvuus; terveyssektori; fi=Sosiaali- ja terveyshallintotiede|en=Social and Health Management|