Activity of Global and Responsible Equity Funds - Heikkilä, Tuomas Julius Antonius (My University, 2021)
Besides all traditional investment products and investment themes, responsible investing has rapidly grown one of the talked-about topics of investing. The increasing interest towards responsible investing has resulted that several mutual funds that advertise themselves for instance, a climate, sustainability, or environment fund have appeared in the markets. However, several studies have found that all mutual funds do not do what they promise in their brochures, and several funds are revealed to be closet indexers. That means that fund does not invest actively but following the benchmark indexes. Furthermore, previous results regarding the performance of actively managed funds and responsible funds have varied. Since the popularity of responsible investing has been rapid it is important to examine that are the funds truly actively managed and how these funds perform. The purpose of this thesis is to examine how active global and responsible equity funds truly are in terms of Active Share. Active Share is a measurement for active portfolio management, and it represents the share of portfolio holdings that differ from the benchmark holdings. The sample consists of 10 different funds that are examined during the period of 31.12.2018 – 30.06.2020. All of the studied funds are considered to be responsible, and these funds invest globally. Besides the Active Share, this thesis uses tracking error that represents the volatility of the difference between a portfolio return and its benchmark index return. This two measurements are used together to create a comprehensive picture of active management. Furthermore, this thesis ex-amines the performance of funds by using total returns and risk-adjusted returns to find are funds able to generate excess returns. Furthermore, this thesis examines the performance of the funds during the COVID-19 crisis. Previous studies have found that there are closet indexers on the markets, actively managed funds underperform against the benchmarks and that there should not be a reason to pay for active management. The results of this thesis regarding activity in terms of Active Share and tracking error suggest that all global and responsible funds are truly active, do what they promise and there are not closet indexers in the sample. Furthermore, this study finds that 40 % of studied funds were able to generate excess returns during the studied period, suggesting that in certain situations there may be a reason for pay active management. The result of this thesis supports the prior findings that a fund with the higher sustainability rating from Morningstar tends to perform better than fund with the low rating during the crisis. Basing on the results, the high Active Share does not always lead to better performance suggesting, that the investor should not choose the fund just because of a high Active Share.

Perinteisten sijoitustuotteiden sekä teemojen rinnalle on viime vuosina noussut vastuullinen sijoittaminen, joka on kasvanut nopeasti yhdeksi puhutuimmista aiheista sijoittamiseen liittyen. Kasvanut kiinnostus aihetta kohtaan on aiheuttanut sen, että markkinoille on ilmestynyt lukuisia sijoitusrahastoja, jotka mainostavat itseään esimerkiksi ilmasto-, kestävyys- tai ympäristörahastoina. Useat tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että yleisesti kaikki sijoitusrahasto eivät toimikkaan niin kuin esitteissään lupaavat ja useat rahastot ovat paljastuneet kaappi-indeksoijiksi. Tällä termillä tarkoitetaan sitä, että rahasto ei sijoitakaan aktiivisesti vaan seuraa vertailuindeksiään. Lisäksi aiempien tutkimusten tulokset aktiivisten rahastojen suorituskykyyn liittyen ovat vaihdelleet. Koska vastuullisen sijoittamisen suosio on kasvanut nopeasti on tärkeää tutkia näitä rahastoja ja selvittää toimivatko ne aidosti aktiivisesti ja kuinka nämä rahastot menestyvät. Tämän tutkielman tarkoituksena on selvittää, kuinka aktiivisia ovat globaalit sekä vastuulliset rahastot aktiiviosuus (Active Share) – mittarin mukaan. Active Share on aktiivisen salkunhoidon mittari, joka kertoo kuinka suuresti portfolion omistukset eroavat vertailuindeksin omistuksiin verrattuna. Tutkielman otos sisältää 10 rahastoa, joita tutkitaan aikavälillä 31.12.2018 – 30.06.2020. Kaikkia tutkittuja rahastoja voidaan pitää vastuullisina ja ne sijoittavat maailmanlaajuisesti. Active Share mittarin ohella tässä tutkielmassa käytetään aktiivista riskiä (tracking error), jotta rahastojen aktiivisuudesta saadaan mahdollisimman kattava . Tracking error mittaa kuinka paljon rahaston tuotot eroavat vertailuindeksin tuotoista. Lisäksi tässä tutkielmassa selvitetään rahastojen suorituskykyä tutkimalla rahastojen kokonaistuottoja sekä riski-korjattuja tuottoja ja tutkitaan pystyvätkö tutkielman rahastot saavuttamaan ylituottoja. Tutkielma pyrkii myös selvittämään kuina tutkitut rahastot selviävät korona kriisin aikana. Aiempien tutkimusten perusteella markkinoilla esiintyy kaappi-indeksointia ja aktiiviset rahastot häviävät tutkimuksien mukaan vertailuindekseilleen. Lisäksi tutkimuksien mukaan aktiivisesta salkunhoidosta ei olisi syytä maksaa. Tutkielman tulokset Active Sharen ja tracking errorin osalta osoittavat, että kaikki tutkitut globaalit sekä vastuulliset rahastot ovat erittäin aktiivisia ja ne tekevät mitä lupaavatkin. Lisäksi tutkielmassa ei löydetty yhtään kaappi-indeksointia harjoittavaa rahastoa. Tulosten mukaan 40 % tutkituista rahastoista pystyi saavuttamaan ylituottoa tutkimusperiodin aikana. Tämän tuloksen myötä tietyissä tilanteissa voisi olla perusteltua maksaa aktiivisesta salkunhoidosta. Tämän tutkielman tulokset tukevat aiempia löydöksiä, joiden mukaan rahastot, jotka ovat saaneet korkeamman kestävyys arvosanan Morningstarilta menestyvät paremmin kuin heikomman arvosanan saaneet rahastot kriisin aikana. Lisäksi tutkielman tuloksien perusteella, sijoittajan ei kannata valita rahastoa ainoastaan korkean Active Share luvun perusteella, sillä korkea Active Share ei aina johda parempaan tuottoon.
Keywords: sijoitusrahastot; vastuullisuus; aktiivisuus; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; Master's Degree Programme in Finance