Arbitraasiriskin vaikutus tulosjulkistuksen jälkeisiin epänormaaleihin tuottoihin - Peltomäki, Petteri (My University, 2012)
Tulosjulkistusanomalia (Post Earnings Announcement Drift) tarkoittaa ilmiötä, jossa julkiseksi tullut uusi informaatio ei heijastu suoraan kyseessä olevan arvopaperin hintaan, vaan näkyminen arvossa tapahtuu liukumana, joka voi kestää julkistuksen jälkeen useita viikkoja. Hinta liukuu tällöin tulosyllätyksen näyttämään suuntaan. Brown ja Ball (1968) olivat ensimmäiset tutkijat, jotka havaitsivat ilmiön. Heidän mukaansa sijoittajat alireagoivat uuteen julkaistuun informaatioon, joka johtaa poikkeamaan tehokkaiden markkinoiden hypoteesista. Osakkeen arbitraasiriskiä on tutkittu yhtenä selittävänä tekijänä sijoittajien alireagoinnille ja sitä kautta myös tulosjulkistusanomalialle. Arbitraasiriski on osa osakkeen idiosynkraattista volatiliteettiä, jolta suojautuminen on mahdotonta. Tämän vaikutusta tulosjulkistusten jälkeisiin epänormaaleihin tuottoihin tutki Yhdysvaltain markkinoilla Mendehall (2004), joka löysi selvän yhteyden arbitraasiriskin ja epänormaalien tuottojen väliltä. Tämän tutkielman tarkoituksena oli todentaa tulosjulkistusanomalia ilmiönä Japanin markkinoilla ja tutkia arbitraasiriskin vaikutusta tulosjulkistusten jälkeisiin epänormaaleihin tuottoihin. Regressioanalyysiä käyttämällä tutkielmassa löydettiin lisää evidenssiä arbitraasiriskin yhteydestä tulosjulkistusten jälkeisiin epänormaaleihin tuottoihin. Tutkielmassa vietiin Mendenhallin käyttämä malli pidemmälle lisäämällä siihen kaksi muuttujaa, joista toinen oli yrityksen markkina-arvo ja toinen analyytikoiden osakekohtaisten tulosten ennusteiden muutosten määrä ennen tulosjulkistusta.
Keywords: tehokkaat markkinat; anomalia; arbitraasiriski; tulosjulkistukset; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|