Data-analytiikka yrityksen investointina : Miten data-analytiikan arvoa voidaan arvioida? - Kurvinen, Kirsi (My University, 2022)
Kiinnostus digitalisaatioon ja erilaisiin teknologisiin ratkaisuihin kasvaa maailmassa kovaa vauhtia. Esineiden internetiin (IoT) kytketyt laitteet tuottavat dataa, josta yritykset ovat kiinnostuneita datan tarjoamien mahdollisuuksien vuoksi. Datasta puhuttaessa viitataan siihen toisinaan jopa uutena öljynä. Saatavilla olevaa dataa hyödyntämällä yritykset hakevat parempaa päätöksentekoa, tehokkuutta, kustannussäästöjä ja kilpailuetua markkinoilla. Investoiminen data-analytiikkatyökaluihin, joilla datasta pyritään saamaan arvoa, ei kuitenkaan automaattisesti tuo arvoa siihen investoivalle yritykselle. Data-analytiikasta saatua arvoa voi olla myös vaikea arvioida muun muassa sen aineettomien hyötyjen takia tai sen vuoksi, että sitä on vaikea sitoa euromääräiseen hyötyyn. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, miten yritykset pyrkivät arvioimaan data-analytiikkainvestointiensa arvoa. Tutkimuskysymykseen vastatessa selvitetään lisäksi minkälaista arvoa yritykset näkevät data-analytiikassa sekä minkälaisia kyvykkyyksiä yrityksillä on data-analytiikkaan liittyen, koska yritysten kyvykkyyksien on nähty vaikuttavan siihen, kuinka hyvin data-analytiikasta saatu arvo saadaan lopulta realisoitua. Tutkielman teoriaosuus on jaettu kahteen isompaan kokonaisuuteen. Ensimmäisessä osuudessa käydään läpi data-analytiikkaan liittyvää sanastoa ja miten eri käsitteet liittyvät toisiinsa. Sen lisäksi tarkastellaan, miten data-analytiikan prosessi etenee datasta siitä saataviin näkemyksiin ja arvoon. Ensimmäisen osuuden lopuksi sivutaan myös tekijöitä, joihin tulisi kiinnittää huomiota yrityksen investoidessa data-analytiikkaan. Teoriaosuuden toinen osa keskittyy miten IT-investointeja ja niiden hyötyjä on aiemmin pyritty arvioimaan. Tutkielman teoriaosuus päättyy data-analytiikan arvon arvioimiseen sekä siihen liittyvien haasteiden läpi käymiseen. Tutkielman empiirinen osuus toteutettiin puolistrukturoiduilla haastatteluilla ja haastatteluaineisto kerättiin haastattelemalla Suomessa toimivien suuryritysten johto- ja päällikkötason tehtävissä toimivia henkilöitä, jotka toimivat erityisesti data-analytiikan parissa. Sen lisäksi haastateltiin analytiikkaratkaisuja tarjoavien yritysten konsultteja. Haastatteluja suoritettiin yhteensä kahdeksan kappaletta, joista kaksi suoritettiin konsulteille. Tutkielman tulokset osoittavat, että data-analytiikan arvona nähdään sen rahalliset hyödyt, parempi päätöksenteko, kilpailukyky sekä prosessien ja työn tehostaminen. Suuryritysten data-analytiikkakyvykkyyksissä parhaimmalla tasolla nähdään olevan teknologisiin työkaluihin ja tekniseen osaamiseen liittyvät kyvykkyydet. Kehityskohteena nähdään puolestaan organisaa-tiokulttuuri ja sen muuttaminen. Data-analytiikkainvestointien kohdalla yritykset käyttävät määrällisiä mittareita investoinnin arvon arvioimiseen, mutta näiden lisäksi käytetään laadullisia mittareita. Määrällisten mittareiden käytöstä huolimatta koetaan data-analytiikan arvioiminen yrityksissä haastavaksi. Vaikka arvioiminen koetaan toisinaan haasteelliseksi, kokivat kaikki haastateltavat, että data-analytiikasta on saatu arvoa. Organisaatioissa aiottiin myös tulevaisuudessa jatkaa investoimista data-analytiikkaan, erityisesti edistyneempään analytiikkaan.
Keywords: big data; investoinnit; data; arviointi; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Laskentatoimen ja tilintarkastuksen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Accounting and Auditing|