Kotimaista ruokaa ihmisen parhaalle ystävälle - Lampinen, Tino (My University, 2020)
Suomessa on arviolta noin 700 000 koiraa ja koiria rekisteröidään vuodessa noin 50 000 kappaletta. Suomalaiset kuluttajat kuluttavat tällä hetkellä keskimäärin noin 350 euroa vuodessa koiransa ruokintaan. Suomen koiranruokamarkkinat ovat olleet pitkään dominoituna kansainvälisten jättiyritysten toimesta ja vuosittain Suomeen tuodaan koiranruokaa noin 50 miljoonaa kiloa, mikä on viisinkertainen määrä siitä, mitä Suomessa tällä hetkellä valmistetaan. Tutkielman toimeksiantajana toimii Rovio Pet Foods Oy, joka on uusi kotimainen koiranruoan valmistaja. Rovio Pet Foods Oy on Loimaalle 2019 perustettu Suomalainen koiranruokaa valmistava yritys, joka huomioi tuotannossaan ja tuotteissaan ekologisuuden ja ruoan korkealaatuisen ravintopitoisuuden. Tutkimuksen tarkoituksena on tuottaa ymmärrystä Suomen koiranruokamarkkinoilla vallitsevasta potentiaalista ja kuluttajakysynnästä uusille kotimaisille koiranruoan kuivatuotteille. Tutkielman avulla haluttiin tuottaa lisää hyödyllistä tietoa toimeksiantajalle koiranruokamarkkinoiden mahdollisesti potentiaalista ja kuluttajien ostotottumuksista ja asenteista. Tutkielman ensimmäisenä tavoitteena oli käsitteellistää kuluttajan ruoan valintaa yhtäältä itselleen ja toisaalta lemmikilleen painottaen erityisesti tuotteen alkuperän roolia. Toisena tavoitteena oli tutkielmassa oli analysoida empiirisesti koiranruoan valintaperusteiden arvostamista ja siihen vaikuttavia tekijöitä. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys muodostui ihmisten ja lemmikkien välisestä suhteesta, kulutuskäyttäytymisestä, ruoan alkuperän merkityksestä ja koiranruoan valintamotivaatioista. Empiirisessä tutkimuksessa pyrittiin selvittämään, mitkä motivaatiot ja arvot vaikuttavat suomalaisten kuluttajien ostopäätökseen valitessaan koiranruokaa. Tutkimusta varten toteutettiin kyselylomake, joka julkaistiin sosiaalisessa mediassa. Kyselyyn vastasi kaiken kaikkiaan 1099 henkilöä ja tutkimuksen kohderyhmä oli koiranomistajat. Kyselyssä haluttiin selvittää kuinka tärkeää suomalaiselle kuluttajalle on koiranruoan kotimaisuus, mitkä tekijät ja arvot vaikuttavat eniten valitessaan koiranruokaa ja mistä kanavasta kuluttajat ostavat mieluiten koiranruokansa. Tutkimuksessa saatiin selvitettyä selkeästi kuluttajille tärkeimpiä ominaisuuksia valitessaan koiranruokaa. Kyselyn perusteella selkeästi eniten koiranruoan valintaan vaikutti tuotteen ravintopitoisuus ja helppo saatavuus. Kolmanneksi eniten kuluttajien koiranruoan valintaan vaikutti tuotteen hinta ja vähiten tuotteen brändi. Kyselyn perusteella kuluttajista 40 % oli valmiita maksamaan koiranruoasta enemmän, jos se olisi kotimaista ja lähituotettua. Kyselyyn vastanneista kuluttajista 80 % valitsisi kotimaisen koiranruoan ulkomaalaisen sijaan, jos sitä löytyisi samasta hintaryhmästä.
Keywords: kuluttajakäyttäytyminen; ruoka; koira; ostokäyttäytyminen; ostopäätökset; kotimaiset tuotteet; fi=Markkinointi|en=Marketing|; fi=Markkinoinnin johtamisen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Marketing Management|