Strateginen ennakointi organisaatiossa : Megatrendien ilmeneminen hyvinvointialuestrategioissa - Virkki, Karoliina (My University, 2024)
Terveydenhuollon toimintaympäristö on muutoksessa. Ennakointi tukee organisaatiota sopeutumaan muuttuvaan ja kompleksiseen toimintaympäristöön. Strategisen ennakoinnin avulla organisaatio havaitsee toimintaympäristön muutokset, tulkitsee niiden organisaatiokohtaiset vaikutukset ja reagoi niihin asianmukaisesti. Tällöin organisaatio on valmiimpi kohtaamaan muutoksen ja ohjautumaan kohti haluttua tulevaisuutta. Strategista ennakointia harjoittavat organisaatiot ovat kannattavampia ja menestyvät tehtävässään paremmin. Strateginen ennakointi perustuu tulevaisuustietoon. Organisaation päätöksentekijöiden tulee osata tulkita tulevaisuustietoa ja käyttää sitä organisaation hyödyksi. Tulkintaan tarvitaan tulevaisuustietoisuutta ja tulevaisuuslukutaitoa. Organisaatio voi käyttää megatrendien viestimää tulevaisuustietoa strategisen ennakoinnin työkaluna. Megatrendit viestivät laajoista muutoksista määrittäen tulevaisuuden kehityssuuntaa. Terveydenhuollon toimintaympäristöstä on tunnistettavissa megatrendejä, kuten päätöksenteon osallisuus, talouden kestävyyden ja työn murros, muuttuva väestörakenne ja hyvinvointi, teknologinen kehitys ja ekologinen kestävyyskriisi. Tämän tutkielman tavoitteena on muodostaa aineiston strategiadokumentteihin pohjautuva tulkinta terveydenhuollon toimintaympäristöön vaikuttavien megatrendien ja niiden ominaisuuksien huomioinnista hyvinvointialueiden toiminnassa. Tutkielmassa vastataan tutkimuskysymyksiin, miten tulevaisuustietoa hyödynnetään organisaation strategisessa ennakoinnissa ja miten megatrendien ilmentämä tulevaisuustieto näkyy hyvinvointialuestrategioissa? Tutkielman aineisto koostuu neljän Uudenmaan maakunnan hyvinvointialueen strategiadokumenteista. Tutkimusote on kvalitatiivinen. Analyysimenetelminä on käytetty dokumenttianalyysiä ja teorialähtöistä sisällönanalyysiä. Tutkielman tulosten perusteella hyvinvointialuestrategioissa hyödynnetään tulevaisuustietoa. Jokaisella hyvinvointialueella on huomioitu laajasti terveydenhuollon toimintaympäristöön vaikuttavia megatrendejä. Hyvinvointialuestrategioissa megatrendien ominaisuuksista korostuvat erityisesti päätöksenteon osallisuus, taloudellisen huoltosuhteen heikkeneminen, terveydenhuollon työvoimapula, väestörakenteen muutokset, perusterveydenhuollon ja ennaltaehkäisyn vahvistaminen, etäpalvelujen tarjoaminen ja ekologisesti kestävä toiminta. Megatrendien viestimän tulevaisuustiedon laaja huomiointi hyvinvointialuestrategioissa kertoo strategisen ennakoinnin toteutumisesta. Oletettavasti hyvinvointialuestrategioita on ollut laatimassa ja niitä on ohjannut tulevaisuuslukutaitoiset päätöksentekijät. Hyvinvointialueita ohjataan kansallisesti muun muassa valtakunnallisilla tavoitteilla sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämiselle ja sääntelyn kautta. Tällä saattaa olla myös vaikutusta megatrendien ominaisuuksien hyvään huomiointiin hyvinvointialuestrategioissa.
Keywords: ennakointi; tulevaisuus; terveydenhuolto; hyvinvointialueet; megatrendit; strategiat; fi=Sosiaali- ja terveyshallintotiede|en=Social and Health Management|; fi=Hallintotieteiden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Administrative Sciences|