Kovenanttien soveltuminen enkelirahoittajien osakassopimuksiin - Tervo, Elisa (My University, 2020)
Tutkimuksen tarkoituksena on perehtyä kovenanttien soveltumiseen osaksi enkelirahoituksen osakassopimuksia. Tutkimuksessa pääasiallisesti käsiteltävä rahoituksen muoto on yrityksen ulkoinen oma pääoma. Epämuodollinen pääomarahoitus, josta käytetään myös termiä riskirahoitus, on tarkemmin rajattu epämuodolliseen riskirahoitukseen ja sen alalajiksi eriteltävään enkelirahoitukseen. Enkelirahoituksen ja perinteisen kovenanttipohjaisen pankkirahoituksen sopimusten oikeudellista taustaa, riskienhallintaa ja kehityssuuntia tarkastellaan ja vertaillaan aikaisempia tutkimuksia analysoiden. Tutkimus on poikkitieteellinen kokonaisuus, joka oikeusdogmaattista näkökulmaa apuna käyttäen yhdistelee rahoituksen ja talousoikeuden teemoja uusia sovelluskohteita etsien. Aiheen oikeudellisen taustan muodostaa sopimusoikeus, jonka oikeusperiaatteet heijastuvat osakassopimuksiin ja kovenanttien käyttöön osana rahoituksen sopimuksia. Kovenantit määritellään tutkimuksessa sopimusten erityisehdoiksi, joiden tarkempi luokittelu ja käytön vaikutukset sopimuksiin käsitellään omassa kappaleessaan. Rahoitus- ja sijoitussopimusten taustalla on aika riski, jonka hallintaan paneudutaan panttioikeuden, kovenanttien, luottamuksen ja kumppanuuden näkökulmista. Tutkimuksessa määritellään tarkemmin enkelirahoitus riskirahoitusmuotona ja käsitellään enkelirahoitukseen liittyviä erityispiirteitä, jotka yhdistävät sitä sopimusoikeuden uusiin sopimuskumppanuudellisiin suuntauksiin. Enkelirahoittajat sijoittavat omaa henkilökohtaista pääomaansa vähemmistöosakkaina kasvaviin tai kasvua tavoitteleviin yrityksiin, samalla tarjoten yrityksille omaa henkilökohtaista osaamistaan. Enkelirahoituksen osakassopimusehtojen ja kovenanttien väliltä etsitään yhteneväisyyksiä ja arvioidaan kovenanttien käytön soveltumista osaksi enkelirahoitusta. Tutkimuksessa perehdytään sekä enkelirahoituksen, että kovenanttien käytön tavoitteena olevaan liiketoiminnan edistämiseen ja lisäarvon tuottamiseen, sekä tarkastellaan kovenanttien tuomia hyötyjä, haasteita ja muutoksia vieraan ja oman pääoman ehtoisen rahoituksen sopimuksiin ja sopimuskokonaisuuksiin. Tutkimuksessa pyritään löytämään näiden eri rahoitussopimusympäristöjen yhtymäkohtia erityisesti rahoittajan roolin ja rahoitussuhteiden muodostamisen kautta. Tutkimuksessa nostetaan esiin rahoittajan ja rahoitettavan kohteen välisen suhteen merkitys rahoitusriskin arvioinnille ja hallitsemiselle. Tutkimuksessa tarkastellaan myös perinteisen pankkirahoituksen ja osakassopimusten kehityskaaria ja tulevaisuuden näkymiä. Kovenanttien käyttöä pyritään tarkastelemaan uusista näkökulmista ja yhtymäkohtia rahoitus- ja osakassopimusten kehityssuuntiin etsien.
Keywords: osakassopimukset; rahoitus; vakuudet; sopimukset; sopimusoikeus; fi=Talousoikeus|en=Business Law|; fi=Talousoikeuden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Business Law|