Hoitovirheen korvausvastuu - Heino, Jaakko (My University, 2026)
Tutkielmassa tarkastellaan potilasvakuutusjärjestelmää ja sen oikeudellista rakennetta erityisesti potilaan oikeusturvan näkökulmasta. Keskiössä on potilasvakuutuslain mukainen korvausjärjestelmä sekä lisäksi, miten järjestelmä toteuttaa potilaan oikeutta saada korvaus terveyden- ja sairaanhoidon yhteydessä aiheutuneista henkilövahingoista. Tutkimus kohdistuu erityisesti hoitovirheen ja potilasvahingon oikeudelliseen määrittelyyn, korvausedellytyksiin sekä korvausmenettelyn toimivuuteen. Tutkimus on luonteeltaan oikeusdogmaattinen ja sen tavoitteena on voimassa olevan oikeuden systematisointi ja tulkinta. Tarkastelu pohjautuu keskeisiin oikeuslähteisin, kuten lainsäädäntöön, lainvalmisteluaineistoon, oikeuskäytäntöön ja oikeuskirjallisuuteen. Työstä ilmenee potilasvahinkojen arviointiin liittyvien oikeudellisten kriteerien analysointi esimerkiksi syy-yhteyden, vältettävyyskriteerin sekä hoidon asianmukaisuuden myötä. Lisäksi tutkielmassa on olennaisessa roolissa lääketieteellisen asiantuntijatiedon roolin arviointi potilasvahinkojen arvioinnissa. Tutkielmassa käsiteltyjen oikeuslähteiden pohjalta voidaan huomata, että oikeudellinen arviointi on merkittävissä määrin sidoksissa lääketieteelliseen asiantuntijuuteen, mikä asettaa potilaan epäsymmetriseen asemaan korvausmenettelyssä. Potilasvakuutusjärjestelmä perustuu ns. no-fault-periaatteeseen, jonka mukaisesti korvauksen saaminen ei edellytä terveydenhuollon ammattihenkilön tuottamuksen osoittamista. Tutkimus kuitenkin osoittaa, että järjestelmänä se ei ole täysin vastuusta vapaa, vaan sisältää laajalti normatiivisia arviointikriteereitä, jotka muistuttavat osin tuottamusarviointia. Erityisesti vältettävyyskriteeri toimii erinomaisena rajapintana korvattavien ja ei-korvattavien potilasvahinkojen välillä. Tutkimuksen perusteella potilasvakuutusjärjestelmää voidaan luonnehtia hybridimalliksi, jossa yhdistyvät vakuutusperusteinen korvausjärjestelmä ja normatiivinen oikeudellinen arviointi. Järjestelmän tavoitteena on keventää potilaan oikeudellista näyttötaakkaa ja parantaa korvauksien saatavuutta, mutta siihen liittyy rakenteellisia haasteita, jotka koskevat erityisesti asiantuntijavallan. roolia, ratkaisujen ennakoitavuutta sekä potilaan oikeusturvan toteutumista käytännössä. Keskeisenä löydöksenä voidaan todeta, että potilasvahinkojen korvausjärjestelmä toimii oikeuspoliittisena kompromissina, jossa pyritään tasapainottamaan potilaan oikeusturva ja terveydenhuollon erityispiirteet. Samalla järjestelmä edellyttää jatkuvaa kehittämistä, jotta se voisi vastata paremmin muuttuvan terveydenhuollon ja oikeusjärjestyksen vaatimuksellista painoa.
Keywords: potilaat; oikeusturva; potilasturvallisuus; potilasvahingot; korvaukset; hoitovirheet; vahingonkorvaus; arviointi; lainsäädäntö; oikeudet; fi=Julkisoikeus|en=Public Law|; fi=Hallintotieteiden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Administrative Sciences|