"Suomalaiset, puuro ja puusukset" : Rekrytoinnin keinot lisätä organisaatioiden monimuotoisuutta - Nurmi, Saija; Nurmi, Saija (My University, 2023)
Tämä tutkielma käsittelee monimuotoisen henkilöstön rekrytoimista organisaatioihin ja työyhtei-söihin. Monimuotoisella henkilöstöllä tarkoitetaan erilaisista taustoista tulevia organisaation jäseniä. Rekrytointi on organisaation henkilöstön lisäämistä tarpeiden mukaan. Tutkielmassa pyritään esittelemään erilaisia rekrytoinnin keinoja, joiden avulla organisaatioissa voidaan lisätä monimuotoisuutta. Näitä keinoja ovat esimerkiksi uudenlaiset rekrytointikanavat ja anonyymi-rekrytointi. Tutkielmassa pyritään tuomaan esille monimuotoisesta henkilöstöstä organisaatioille mahdollisesti aiheutuvia haasteita. Näihin haasteisiin pyritään tutkielman viimeisessä jaksossa antamaan myös ratkaisuvaihtoehtoja. Tärkeimpänä näistä ovat hyvä johtaminen, avoin viestintä ja erilaisuuden hyväksyntä. Tutkimuksessa selviää monimuotoisuuden erityisesti johtamiselle asettamat haasteet. Avoimen viestinnän määrää ei voi myöskään vähätellä. Monimuotoisuuden lisääntyminen organisaatiossa vaatii avointa viestintää organisaation päämääristä ja keinoista niiden saavuttamiseksi. Organisaatioissa korostuu myös ennakkoluulottomuus ja uskaltaminen, sekä aito halu muuttaa vanhoja toimintamalleja. Tutkimusosassa haastateltiin TE-hallinnon ja kuntaorganisaation rekrytoivia henkilöitä ja tutkittiin sekä vertailtiin heidän näkemyksiään moni-muotoisesta rekrytoinnista. Tuloksista selvisi, että suurin osa haastatelluista oli anonyymin rekry-toinnin kannalla. Toisaalta korostettiin myös asenteiden muutoksen ja koulutuksen tärkeyttä organisaatioiden johdossa, henkilöstössä ja erityisesti myös rekrytoivissa henkilöissä itsessään.
Keywords: rekrytointi; henkilöstöjohtaminen; henkilöstösuunnittelu; monimuotoisuus; rekrytointi; henkilöstöjohtaminen; henkilöstöstrategiat; fi=Julkisjohtaminen|en=Public Management|; fi=Hallintotieteiden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Administrative Sciences|; Julkisjohtaminen