Vaasan keskustan kulutuksen muodot - Menna, Annika (My University, 2008)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, miten Vaasan keskustaa kulutetaan. Tutkimuksessa Vaasan keskustaa tarkastellaan keskustan neljän eri tilan ulottuvuuden; fyysisen, toiminnallisen, sosiaalisen sekä koetun tilan kautta. Tutkimus selvittää miten Vaasan keskustan kulutuksen tilat asettuvat suhteessa toisiinsa sekä miten tilat ilmentävät keskustan kulutuksellisia toimintamalleja. Tutkimuksen empiirinen osa toteutettiin kyselytutkimuksena Vaasan keskustassa 100 kuluttajalle. Kyselyllä saadun tutkimusaineiston analyysissa käytettiin sekä tilastollista tarkastelua että laadullista analyysia. Menetelmien avulla analysoitiin sitä, miten keskustan kuluttaminen konkretisoituu Vaasan keskustassa ja millaisia keskustan kuluttamisen muodot ovat. Tutkimuksen tulokset osoittivat, että Vaasan keskustan kuluttamista ohjaavat kaksi ulottuvuutta: kulutuksen hedonistiset ja rationalistiset päämäärät. Tulosten perusteella muodostettiin kolme toimintamallia, jotka määrittävät kulutuksen luonnetta keskustassa. Keskustan kulutukselliset tilat limittyvät yhteen, jolloin Vaasan keskustan kulutuksen muodot syntyvät kaikkien eri kulutuksellisten tilojen ulottuvuuksien yhdistelmänä.
Keywords: Vaasa; keskusta; kuluttaja; kuluttaminen; fi=Markkinointi|en=Marketing|