"Mitä jos en vaan osaa?" : Kyvykkyys osana affektiivista muutossitoutumista - Koskinen, Sofia (My University, 2025)
Tutkielmassa tarkastellaan affektiivista muutossitoutumista hyödyntäen sekä kvantitatiivisia että kvalitatiivisia menetelmiä, pyrkien tunnistamaan siihen vaikuttavia tekijöitä. Painopisteenä on kyvykkyyden kokemuksen ja affektiivisen muutossitoutumisen välinen yhteys, erityisesti niiden taitojen tunnistaminen, jotka vahvistavat kyvykkyyden tunnetta ja tätä kautta affektiivista muutossitoutumista. Tutkielman teoreettinen viitekehys pohjautuu kolmen komponentin muutossitoutumisen malliin (Herscovitch & Meyer, 2002) sekä itseohjautuvuusteoriaan (Deci & Ryan, 1991). Tutkimus toteutettiin tapaustutkimuksena organisaatiossa, jossa on käynnissä laaja ja monivuotinen muutosprojekti. Tutkimukseen osallistui 44 organisaation työntekijää. Tulokset osoittavat korrelaatioanalyysin avulla, että kyvykkyyden kokemus tukee affektiivista muutossitoutumista (r = 0,379), ja affektiiviseen muutossitoutumiseen vaikuttivat myös autonomia (r = 0,362) ja yhteisöllisyys (r = 0,375). Affektiivisen muutossitoutumisen vahvistumisen esteitä tunnistettiin sekä yksilö- että organisaatiotasolla. Yksilötasolla esteiksi muodostuivat epävarmuus ja kyvykkyyden puute. Organisaatiotasolla esteitä aiheuttivat projektijohtamisen puutteet ja epävarmuus muutokseen liittyvästä toimittajasta. Kolmantena tasona tunnistettiin sekä yksilö- että organisaatiotasolla kollegoiden asennoituminen. Korrelaatioanalyysin perusteella kyvykkyyden kokemukseen ei vaikuttanut muodollinen koulutus (r = 0,021) tai työuran pituuden tuoma kokemus (r = 0,007), mutta tietyt taidot tunnistettiin merkittäviksi. Affektiivista muutossitoutumista vahvistavat taidot tunnistettiin neljästä kategoriasta: kokemuksen tuomat taidot (muutoksenhallinta, liiketoimintaprosessien ymmärtäminen), henkilökohtaiset taidot (muutoksensietokyky, oma-aloitteisuus), vuorovaikutustaidot (yhteistyö, kuuntelu) ja oppimiseen liittyvät taidot (taito omaksua uusia asioita ja oppia virheistä). Tutkimuksen tulokset muutoksenhallintaan ja tarjoavat korostavat uusia näkökulmia kyvykkyyden organisaatioiden kehittämisen merkitystä muutostilanteissa. Jatkotutkimuksessa olisi hyödyllistä tarkastella, miten kyvykkyyden kehittäminen vaikuttaa pitkäaikaisesti muutossitoutumiseen ja mitkä osa-alueet ovat kriittisimpiä onnistuneen muutoksen saavuttamiseksi.
Keywords: fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Liiketoiminnan kehittämisen maisteriohjelma|en=Master´s Programme in Business Development|