Asiantuntijoiden valvonta etätyössä: motivationaalisten seurausten tarkastelua itsemääräämisteorian näkökulmasta - Lehtivuori, Aki; Kallio, Tomi J.; Auno, Heidi (Hallinnon tutkimuksen seura, 2026)
Etätyön yleistyminen on perustavanlaatuisesti muokannut asiantuntijatyötä: se on lisännyt joustavuutta, mutta samalla myös tehostanut etätyön valvontaa. Tämä tutkimus tarkastelee, miten koettu etätyön valvonta vaikuttaa asiantuntijatyöntekijöiden motivaatioon sekä millainen rooli koetulla luottamuksella työntekijän ja esihenkilön välillä on näiden vaikutusten säätelyssä. Itsemääräämisteoriaan (Self-Determination Theory, SDT) pohjautuen tutkimus olettaa, että valvonnan lisääntyminen heikentää autonomista motivaatiota (eli sisäistä motivaatiota ja samaistunutta säätelyä), kun taas luottamuksen oletetaan lieventävän näitä kielteisiä vaikutuksia. Kymmenestä asiantuntijaorganista kerättyyn kyselyaineistoon (n = 231) perustuva empiirinen analyysi tukee hypoteeseja, joiden mukaan valvonta heikentää asiantuntijoiden sisäistä motivaatiota ja samaistunutta säätelyä. Vastoin odotuksia esihenkilön taholta tuleva luottamus ei kuitenkaan lieventänyt näitä vaikutuksia. Tulokset lisäävät ymmärrystä etätyön valvonnan psykologisista seurauksista ja tarjoavat käytännön näkökulmia johtamiseen tietointensiivisissä organisaatioissa. Tutkimus korostaa tarvetta tasapainoiseen valvontaan, joka ylläpitää vastuullisuutta mutta tukee samalla työntekijöiden autonomiaa ja hyvinvointia etätyöympäristöissä.

The rise of remote work has fundamentally reshaped knowledge-intensive work, increasing flexibility while simultaneously intensifying remote work surveillance. This study examines how employees’ perceptions of remote work surveillance affect their motivation, and the role of perceived trust between employees and supervisors in moderating these effects. Grounded in Self-Determination Theory (SDT), the study hypothesizes that increased monitoring negatively impacts autonomous motivation (i.e., intrinsic motivation and identified regulation), while trust mitigates these adverse effects. The empirical analysis, based on survey data from ten knowledge-intensive organizations (n = 231) supports the hypothesis that surveillance diminishes intrinsic motivation and identified regulation. However, contrary to expectations, perceived supervisor trust did not moderate these effects. The findings contribute to understanding the psychological consequences of remote work surveillance and offer practical insights for leadership in knowledge-intensive organizations. The study highlights the need for balanced monitoring approaches that maintain accountability while fostering employee autonomy in remote work settings.
Keywords: etätyö; valvonta; motivaatio; luottamus; itsemääräämisteoria; remote work; surveillance; motivation; trust; Self-Determination Theory; fi=Henkilöstöjohtaminen|en=Human Resource Management|; fi=Henkilöstöjohtaminen|en=Human Resource Management|