Omistajuuden vaikutus yritysten tuottoihin - Kokljuschkin, Kim (My University, 2006)
Tutkielman tarkoituksena on selvittää onko sijoittajalla mahdollista saada pa-rempia tuottoja sijoittamalla perheyrityksiin kuin muihin yrityksiin, sekä onko pääomistajan omistuksen määrällä ja osallistumisaktiivisuudella vaikutusta yrityksen osakkeen menestykseen. Tutkielmassa esitellään yrityksen arvonmääritys, agenttiongelma ja yrityskoko-anomalia. Lisäksi käsitellään perheyritysten erityispiirteitä sekä niiden vah-vuuksia ja heikkouksia. Tutkimusaineisto koostuu osakkeista, jotka ovat olleet koko tarkastelujakson ajan noteerattuna Helsingin pörssissä. Tutkimuksessa käytettiin osakkeiden logaritmisia kuukausituottoja. Yritykset jaettiin perheyrityksiin ja muihin yri-tyksiin, joista muodostettiin kaksi portfoliota. Tilastollisina menetelminä käytet-tiin t-testiä, regressioanalyysiä ja varianssianalyysiä. Perheyritysten ja muiden yritysten kuukausituotoissa ei löytynyt merkittävää eroa. Pääomistajan osallistumisaktiivisuudella ei ole vaikutusta yrityksen osak-keen tuottoihin. Sen sijaan pääomistajan omistusprosentin kasvu vaikutti posi-tiivisesti osakkeen tuottoon.
Keywords: Perheyritys; osakemarkkinat ja yrityksen arvonmääritys; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|