Portfolioteorian soveltaminen optimaalisten ESG- salkkujen luomiseen : Vertailu vastuullisten ja vastuuttomien portfolioiden välillä - Vakkuri, Riku (My University, 2023)
Viimeisten vuosikymmenten aikana vastuullinen sijoittaminen on nostanut rooliaan liiketoiminnassa ja sijoitusmaailmassa. ESG:hen liitettyjen yritysten, portfolioiden ja rahastojen tuottoja on tutkittu paljon lukuisilla menetelmillä ja tulokset ovat hyvinkin ristiriitaisia. Empiiristä evidenssiä on löydetty puolesta sekä vastaan. Joidenkin tutkimusten mukaan ESG- tekijät osana portfoliota luovat selkeää ylimääräistä tuottoa, mutta osan tutkimusten mukaan näiden tekijöiden huomioiminen saattaa olla jopa haitallista portfoliolle. Huolimatta kiistanalaisesta vaikutuksesta taloudelliseen tulokseen sijoittajat investoivat yhä enemmän ja enemmän vastuullisuuteen siinä uskossa, että he voivat vaikuttaa myönteisellä tavalla yhteiskuntaan. Tämän pro gradu -tutkielman ensisijaisena tavoitteena on muodostaa Markowitzin (1952) modernin portfolioteorian perusteella portfolioita, jotka täyttävät tietyt ESG-kriteerit ja noudattavat tiettyjä vastuullisen sijoittamisen strategioita. Portfolioita muodostetaan sekä vastuullisesta että vastuuttomasta tietokannasta ja näiden muodostettujen portfolioiden suorituskykyä mitataan erilaisten suorituskyvyn mittareiden avulla eri ajanjaksoilla. Portfoliot muodostetaan Yhdysvaltojen S&P500-indeksin osakkeista, ja näiden muodostettujen portfolioiden menestystä tutkitaan tarkastelujaksolla lokakuusta 2012 lokakuuhun 2022. Tarkastelu suoritetaan kymmenen, viiden ja kahden vuoden jaksoilla. Tällä tavoin pyritään etsimään vastaus siihen tuottaako ESG-tekijöitä huomioiva portfolio parempaa tuottoa kuin portfolio, joka ei kiinnitä huomiota vastuullisuuteen. Muodostettuja portfolioita vertaillaan myös markkinoiden hintakehitykseen. Saadut tutkimustulokset osaltaan tukevat aiempaa kirjallisuutta, mutta samaan aikaan ovat selvästi ristiriidassa toisten tutkimusten kanssa. Tutkimustulokset osoittavat, että malliportfolion vertailuindeksiä parempi tuotto riippui enemmän siitä miten portfolio rakennettiin (tasapainotettu-, maksimi Sharpen- vai minimivarianssi portfolio) kuin ESG- seulontaprosessista. Tuotoissa vastuullisen ja vastuuttoman tietokannan perusteella muodostetuissa portfolioissa ei myöskään erot olleet merkittäviä ja riskienkään välillä ei ole selkeitä voittajia. Yritysten seulonta suuresta joukosta vastuullisuuskriteereiden perusteella ei siis luo merkittävää positiivista muutosta. Lisäksi luottaminen pelkästään ESG-pisteissä johtaviin yrityksiin ei takaa pitkän aikavälin tulosta ja taloudellista suorituskykyä. Tehokkaampaa on muodostaa portfoliot tiettyjen tuottoriskisuhteiden avulla omien preferenssien mukaan.
Keywords: fi=Taloustiede|en=Economics|; fi=Taloustieteen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Economics|