Etäopiskelu ja yhteisöllisyys korona-aikana : Opiskelijoiden kokemuksia opiskelusta, viestinnästä ja yhteisöllisyydestä koronaviruspandemian aikana 2020–2021 - Salo, Sanna-Katriina (My University, 2022)
Koronaviruspandemiasta johtuen korkeakouluissa siirryttiin maaliskuussa 2020 etäopetukseen. Tavanomaisesti etäopiskelu perustuu sen vapaaehtoisuuteen, eikä se poissulje muiden ihmisten tai opiskelijoiden tapaamista. Hallituksen linjaamien rajoitusten myötä etäopinnoista tuli monelle jopa vastentahtoinen tilanne. Aiemmissa etäopetusta koskevissa tutkimuksissa ei ole otettu huomioon koronapandemian kaltaista poikkeuksellista tilannetta, missä lähikontaktit on evätty. Siksi etäopetuksen vaikutuksia käsittelevät tutkimukset eivät enää kaikilta osin päde näin muuttuneessa tilanteessa. Tässä tutkimuksessa selvitettiin, miten Vaasan yliopiston opiskelijat ovat kokeneet opiskelun, viestinnän ja vertaistuen muuttuneet muodot koronaviruspandemian aikana. Tavoitetta tarkentaa neljä tutkimuskysymystä: 1. Millaisia vaikutuksia Vaasan yliopiston kampusalueen ja tiedekirjaston tilojen sululla koetaan olevan opintoihin? 2. Miten vuorovaikutus opettajien kanssa on muuttunut etäopetuksen myötä? 3. Miten etäopiskelu on vaikuttanut vertaissuhteiden muodostumiseen? 4. Millaisena opiskelijat ovat kokeneet etäopetuksen? Tutkimus toteutettiin kyselytutkimuksena ja siihen vastasi yhteensä 180 Vaasan yliopiston opiskelijaa. Kyselyn tuloksia esitellään laadullisin ja määrällisin keinoin. Tutkimuksen teoreettisena viitekehyksenä toimii Mooren (1989) tekemä jaottelu perinteisen opetustilanteen kolmesta vuorovaikutussuhteesta, jotka tapahtuvat opiskelijan ja materiaalin, opiskelijan ja ohjaajan sekä opiskelijoiden välillä. Tätä näkemystä täydentävät teoriat yhteisöllisyyden muodostumisesta, johon sisältyvät vertaistuen ja vertaisoppimisen merkitykset. Lisäksi teoria kattaa opiskelijan ja opettajan vuorovaikutussuhteen, johon liittyy opiskelijan ohjaaminen ja opettajalta saadun tuen eri muodot. Tutkimuksessa ilmeni opiskelijoiden kokeneen pandemianaikaisessa etäopiskelussa sekä positiivia että negatiivisia puolia. Tilojen sulku on estänyt laitteiden käytön sekä muiden tapaamisen. Sekä muiden opiskelijoiden että henkilökunnan kanssa tapahtuva vuorovaikutus on muuttunut joko lähes olemattomaksi tai etänä tapahtuvaksi. Opiskelijat kokevat henkilökunnan taholta tapahtuvan viestinnän puutteelliseksi ja sen toivotaan olevan toimivampaa. Annetuista vastauksista selviää, että opiskelijat haluaisivat opettajien ottavan heihin useammin yhteyttä ja kyselisivät kuulumisia sekä vastaisivat yhteydenottoihin ripeämmin. Opiskelijat kaipaavat kampusalueella syntyvää luontaista vuorovaikutustilannetta henkilökunnan kanssa. Ei-kasvokkain tapahtuva yhteydenpito jää etäiseksi eikä korvaa kasvokkaisia tapaamisia. Huomattava määrä vastanneista kokee olevansa lähikontaktin puutteen vuoksi yksinäinen, eikä opiskelijoiden välisiä yhteisöjä ole muodostunut.
Keywords: vuorovaikutus; etäopetus; etäopiskelu; viestintä; yhteisöllisyys; fi=Organisaatioiden viestintä|en=Communication in organizations|; fi=Viestinnän monialainen maisteriohjelma|en=Multidisciplinary Master's Programme in Communication|sv=Multidisciplinärt magisterprogram i kommunikation|