Puun merkitys tuotemateriaalina - Jyrinki, Henna (My University, 2001)
Tämän työn tarkoituksena oli selvittää, mitkä ovat puun merkitykset tuotteen materiaalina kuluttajalle. Tarkoituksen saavuttamiseksi edetään portaittain kolmen tavoitteen avulla. Ensimmäiseksi selvitetään, kuinka kuluttaja arvioi tuotetta. Tähän etsitään vastusta lähinnä tuotekehityksen ja tuotesuunnittelun kirjallisuudesta havaiten, että tuotearviointia voidaan lähestyä kolmesta näkökulmasta, funktionaalisesta, esteettisestä ja tuotesemanttisesta. Kuluttaja arvioi tuotetta sen toimivuuden, ulkomuodon ja sen lähettämien viestien perusteella. Tutkimuksen toinen tavoite on selvittää, millainen on materiaalin rooli kuluttajan tuotearvioinnissa. Toista tavoitetta pohjustetaan jo työn teoriaosassa lisäämällä kuluttajan tuotearviointia käsittelevään osioon esimerkkejä materiaalinarvioinneista. Varsinaisesti vastusta etsitään kuitenkin empiriaosassa, antamalla kuluttajien arvioitavaksi tuotteita sekä puusta että muista materiaaleista valmistettuna. Tutkimukseen valitaan tuotteet Wood of Finland -ja Suomi keksii puusta -kilpailuihin osallistuneiden töiden joukosta. Tuotteet ovat pinssit, ruokailuvälineet, käyntikorttikotelot, hiirimatot, matot ja korkinavaajat. Tutkimus toteutetaan laddering-menetelmällä kahdenkeskisinä haastatteluina. Haastateltavina on teknisen alan miehiä, opiskelijoita ja perheenäitejä. Tuotearvioinnin todettiin olevan riippuvainen sekä tuotteesta, sen materiaalista että kuluttajasta, joten materiaalin rooli tuotearvioinnissa vaihtelee niin tuotteittain kuin kuluttajittainkin. Kolmanneksi pyritään arvioimaan, millaisia arvoja puu tuottaa kuluttajatuotteelle. Puu tuotti valituissa tuotteissa sekä erilaisia että samoja arvoja tuotteiden kesken. Käytännöllisyys tai epäkäytännöllisyys liitettiin ruokailuvälineisiin, käyntikorttikoteloihin, hiirimattoihin sekä mattoihin. Käyttäjästä kertominen ja persoonallisuus liittyi pinsseihin, korkinavaajiin ja käyntikorttikoteloihin. Kotona viihtyminen ja miellyttävä elämä yhdistyi mattoihin ja korkinavaajiin. Lisäksi luonnollisuutta ja ympäristöystävällisyyttä liitettiin pinsseihin ja ruokailuvälineisiin. Ruokailuvälineisiin yhdistyi myös arvokkuus.
Keywords: Kuluttajan tuotearviointi; materiaali; puu; fi=Markkinointi|en=Marketing|