Kansainvälisen projektin toimintaympäristön ja johtamisen erityispiirteet: Case Wärtsilä - Elo, Tuomas (My University, 2009)
Viime vuosien maailman talouden ja markkinoiden kehitys on yhä entisestään lisännyt kansainvälisten projektien lukumäärää ja niiden merkitystä. Kansainvälisten projektien on yleisesti katsottu olevan haastavampia toteuttaa kuin kansallisten projektien. Kansainvälisessä projektissa toimintaympäristön vaikutukset korostuvat ja niihin vaikuttaminen on vaikeampaa kuin kansallisessa projektissa, koska toimintaympäristö on usein vieras ja dynaaminen. Tämän työn tarkoituksena on tutkia ja eritellä kansainvälisen projektin toimintaympäristön ja kansainvälisen projektin johtamisen erityispiirteitä. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys muodostettiin erittelemällä kansainvälisen projektin toimintaympäristön ja johtamisen erityispiirteitä tutkimuksista, jotka käsittelivät kansainvälisten projektien toteuttamista. Viitekehys on pyrkinyt määrittämään niitä tekijöitä, joista kansainvälisen projektin toimintaympäristön ja johtamisen erityispiirteet muodostavat. Tutkimusaineisto kerättiin kvalitatiivisen tutkimusotteen mukaan seitsemän teemahaastattelun avulla. Haastatellut Wärtsilän projektipäälliköt olivat johtaneet keskimäärin kolmekymmentä kansainvälistä projektia. Tutkimuksen empiiristen tulosten perusteella kansainvälisen projektin toimintaympäristöllä ja kansainvälisen projektin johtamisella on tiettyjä erityispiirteitä, jotka tulee ottaa huomioon projektia toteutettaessa. Kansainvälisen projektin toimintaympäristössä ja kansainvälisen projektin johtamisessa korostuvat kohdemaakohtaisten erityispiirteiden huomiointi ja ennakkovalmistautuminen. Kansainvälisen projektin johtaminen ei kuitenkaan välttämättä eroa radikaalisti kansallisen projektin johtamisen perusrakenteesta. Selvimpänä erona on projektin johtamiseen vaikuttavien tekijöiden lukumäärän lisääntyminen kansainvälisessä projektissa.
Keywords: Kansainvälinen projekti; kansainvälisen projektin toimintaympäristö; kansainvälisen projektin johtaminen; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Kansainvälisen yritystoiminnan koulutusohjelma|