Yksityistämisprosessi Venäjällä - Montonen, Merja (My University, 2004)
Tutkielman tarkoituksena on selvittää Venäjällä tapahtunutta yksityistämisprosessia, millä tavoin yksityistäminen on tapahtunut ja mitä sillä on saavutettu. Tarkoituksena on myös tutkia yritysten yksityistämisprosessin jälkeistä omistusrakennetta ja kannattavuutta kansantaloudellisten makroindikaattoreiden, inflaation ja bruttokansantuotteen, avulla. Apuna käytetään myös yksityistämisprosessin case-tapauksia kirjallisuudesta. Tutkielma pohjautuu yksityistämistä koskevaan kirjallisuuteen, lehtiartikkeleihin ja muihin julkaisuihin. Keskeisellä sijalla Venäjän yksityistämisprosessissa olivat Venäjän kansalaisille jaetut yksityistämiskupongit. Näiden kuponkien tarkoituksena oli saada aikaiseksi kysyntää yksityistettävien yritysten osakkeille, taata valtion omaisuuden tasaisempi ja reilumpi jakaantuminen ja saada poliittista tukea yksityistämisprosessille, sekä yritysten sisällä että tavallisten kansalaisten keskuudessa. Yksityistämiskuponkeja voitiin myydä vapaasti käteisen rahan vastineeksi, niitä voitiin myydä rekisteröityjen pörssien välityksellä, niillä voitiin ostaa yksityistettävää omaisuutta huutokaupassa ja niitä voitiin sijoittaa investointirahastoihin, jotka sitten ostivat yritysten osakkeita. Bruttokansantuote on uudistusten alettua laskenut Venäjällä. Tämä osoittaa sitä, että Venäjän talous on jatkuvassa kriisissä ja uudistukset ovat epäonnistuneet tärkeimmässä tavoitteessaan kääntää talouden negatiivinen kehitys nousuun. Uudistukset epäonnistuivat myös nostamaan alhaista ja yhä vain alenevaa työn tuottavuutta, joka oli ollut neuvostotalouden suurimpia ongelmia. Uudistusten jälkeen työn tuottavuus onkin ollut alhaisimmillaan kuin koskaan ennen. Työttömyys on kasvanut Venäjällä sen sijaan suhteessa paljon vähemmän kuin mitä bruttokansantuote on laskenut.
Keywords: yksityistämisprosessi; Venäjä; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|