IFRS-standardien aiheuttamat vaikutukset tilintarkastajan työhön, rooliin ja riippumattomuuteen - Haikara, Aino-Maria (My University, 2008)
Listautuneille yhtiöille on säädetty velvollisuus laatia konsernitilinpäätöksensä IFRS:n mukaisesti vuodesta 2005 alkaen. Tämän tutkielman tarkoituksena oli tutkia IFRS:n käyttöönottoa tilintarkastajan työn kannalta. Ovatko standardit aiheuttaneet muutoksia tilintarkastajan työhön, muuttaneet tilintarkastajan roolia tai vaarantaneet tilintarkastajan riippumattomuuden? Tutkielman empiirinen aineisto kerättiin haastattelemalla neljää tilintarkastajaa, yhtä kustakin Suomen isoimmasta tilintarkastusyhteisöstä. Haastattelut suoritettiin teemahaastatteluina ja aineisto analysoitiin teemoittelemalla. Haastatteluteemat olivat tilintarkastajan rooli, riippumattomuus, standardien vaikutukset työhön sekä asiakasyritysten suhtautuminen standardeihin. Tulosten mukaan standardien käyttöönotto on aiheuttanut joitakin muutoksia tilintarkastajan työhön. Suurin muutos on ollut työmäärän lisääntyminen. Tilintarkastajan rooliin standardien käyttäminen on vaikuttanut lisäämällä tilintarkastajan tuottamaa neuvonantoja ja konsultointia. Tulosten mukaan riippumattomuuden ulkoisen kuvan voidaan katsoa vaarantuneen lisääntyneen konsultoinnin myötä. Sen sijaan standardien käyttöönotolla ei ole ollut vaikutusta tilintarkastajan tosiasialliseen riippumattomuuteen.
Keywords: tilintarkastajan riippumattomuus; tilintarkastajan rooli; tilintarkastajan työ; IFRS; teemahaastattelu; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|