Johtamistyylin rooli organisaatiotason muutosvalmiudessa - Jaloluoma, Maija (My University, 2025)
Liiketoiminta nykypäivänä on epävarmaa ja jatkuvat muutokset ovat uusi normaali. Jatkuvan muutoksen kulttuurissa vain muutokselle valmiit organisaatiot selviävät. Erityisesti digitalisaa- tion edetessä, sopeutuminen uuteen on välttämätöntä. Tässä tutkielmassa tarkastellaan muutosvalmiuden käsitettä organisaatiotasolla ja millainen rooli kirjallisuuden keskeisimmillä johtamistyyleillä on organisaation muutosvalmiudessa ja muutoksen onnistumisessa. Tutkimusongelmaan vastataan kahden tarkentavan tutkimuskysy- myksen avulla: mitä muutosvalmius on ja kuinka se ilmenee organisaatiotasolla sekä kuinka joh- taja voi omalla tyylillään edistää muutosta. Tutkimus on toteutettu kirjallisuuskatsauksena. Tutkielmassa muutosvalmiutta käsitellään organisaation yksilöiden jakamana asenteena ja si- toutumisena muutosta kohtaan. Organisaatiotasolla muutosvalmius näkyy myös syvemmälle juurtuneissa prosesseissa ja käytänteissä, kuten organisaatiokulttuurissa tai johtajuudessa. Tut- kimuksessa käsitellyt artikkelit osoittivat johtajan käyttämillä johtamistyyleillä sekä -käytänteillä olevan rooli organisaation muutosvalmiudessa. Tässä tutkielmassa käsitellään pääosin positiivi- sen vaikutuksen johtamistyylejä ja -käytänteitä. Rooli voi olla myös negatiivinen. Johtamiskäy- tänteiden kautta voidaan perustella johtamistyylien positiivista roolia muutosvalmiudessa. Eri- tyisesti luottamuksen luominen, avoin kommunikaatio sekä yksilöllinen huomiointi ovat käytän- teitä, jotka tukevat muutosvalmiutta. Samalla johtamiskäytänteet limittyvät yhteen toistensa kanssa. Näillä johtamiskäytänteillä todetaan olevan positiivinen rooli myös kunnioituksen ja ar- vostuksen tunteeseen. Tällä todetaan olevan merkittävä rooli muutosvalmiudessa. Tämä kirjallisuuskatsaus osoittaa johtamistyyleillä sekä johtamiskäytänteillä olevan rooli organi- saation muutosvalmiudessa ja näin myös muutoksen onnistumisessa. Muutosvalmius näkyy or- ganisaatiotasolla organisaation rakenteissa, organisaatiokulttuurissa ja johtajuudessa, sekä myös yksilöiden asenteissa muutoksia kohtaan. Omalla tyylillään johtaja voi tukea työntekijöitä muutoksessa luomalla luottavaisen, avoimen kommunikaation kulttuurin, jossa jokainen työn- tekijä saa tarvitsemansa huomion.
Keywords: johtajuus; muutosjohtaminen; muutosvalmius; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Kauppatieteiden kandidaattiohjelma|en=Bachelor Programme in Business Studies|