Hoitajapulan pirullisuus päivystyksissä : Tulkitseva käsiteanalyysi - Kiippa, Marika (My University, 2023)
”Pula” käsitteenä tarkoittaa yleensä sitä, että jonkun asian tarve ja tarjonta ovat epätasapainossa. Hoitajapula tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että meillä ei ole riittävästi hoitajia sosiaali- ja terveydenhuollon tarpeisiin nähden. Erityisen ongelmalliseksi yksiköksi hoitajapulan suhteen nousevat kriittistä hoitoa antavat yksiköt, esimerkiksi päivystys, jonka toiminnan tulisi aina olla turvattuna. Hoitajapula vaikeuttaa sen toimintaa. Tämän pro gradu -tutkielman tavoite on pohtia päivystyksen hoitajapulaa pirullisuuden näkökulmasta. Pirulliset ongelmat ovat huonosti muotoiltavissa, säälimättömiä, eivät pysähdy koskaan, ne ovat kompleksisia eikä niitä voida ratkaista. Ne ovat erityisen haastavia, koska niihin liittyy monia sidosryhmiä eri tasoilla. Tyypillisiä esimerkkejä pirullisesta ongelmasta ovat esimerkiksi ilmastonmuutos ja terrorismi. Päivystyksen hoitajapulaa ei ole tutkittu aiemmin pirullisen ongelman näkökulmasta. Tutkimus on toteutettu tulkitsevana käsiteanalyysinä, jossa ensin sovelletaan Walkerin ja Avantin käsiteanalyysimallia hoitajapula käsitteeseen. Sen jälkeen päivystyksen hoitajapulaa tulkitaan vielä pirullisen ongelman näkökulmasta. Tutkielman aineisto kerättiin kirjallisuuskatsauksen avulla, ja se koostui 27 kansainvälisestä tieteellisestä artikkelista. Tutkimuksen perusteella voidaan väittää, että päivystyksen hoitajapulassa on pirullisia piirteitä. Pirullisuutta puoltaa se, ettei ratkaisua ole saatu vielä aikaan, ongelman ympärillä on paljon sidosryhmiä, hoitajapula nähdään monitasoisena, kehittyvänä ja muuttuvana ongelmana, ja se oireilee myös muista ongelmista, kuten väestön ikääntymisestä. Tämän lisäksi hoitajapulassa voidaan nähdä piirteitä jopa superpirullisesta ongelmasta. Päivystyksen hoitajapulan kanssa selviytymiseen tulisi ottaa tutkimuksen mukaan uudenlaisia näkökulmia ja sen pirullisuus on myönnettävä. Ilman uskallusta tunnustaa pirullisuutta, ongelman kohtaaminen epäonnistuu. Hoitajapulaa emme voi noin vain ratkaista, vaan sen kanssa selviytymiseen vaaditaan monimuotoista asiantuntijuutta, poliittista pääomaa ja ennakointi- ja kokemustietoa.
Keywords: terveydenhuolto; hoitotyö; työvoimapula; päivystys; wicked problems; fi=Sosiaali- ja terveyshallintotiede|en=Social and Health Management|; fi=Hallintotieteiden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Administrative Sciences|