Ulkomaalaisomistus suomalaisissa pörssiyhtiöissä ja yritysten ominaispiirteet - Jääskelä, Jussi (My University, 2003)
Tutkielmassa selvitetään ulkomaalaisomistusta Helsingin pörssin päälistan yhtiöissä ja erityisesti sitä, mitkä yhtiökohtaiset tunnusluvut ja muuttujat ovat ominaisia ulkomaalaisomisteisille yhtiöille. Tutkielman taustaongelmana on anomalia sijoittajan kotimaan osakemarkkinoiden suosimisesta (home bias puzzle) ulkomaisiin osakemarkkinoihin nähden. Vastaavantyyppiset tutkimukset on tehty Japanin ja Ruotsin osakemarkkinoista, jolloin tutkielman tuloksia verrataan myös näissä esitettyihin tuloksiin. Tutkimusaineistona käytetään Helsingin Pörssin päälistan yhtiöitä vuosilta 1997–2002. Tutkielman viitekehyksenä ovat moderni portfolioteoria, CAPM ja tehokkaiden markkinoiden teoria. Tutkimusmenetelminä käytetään aluksi ulkomaalaisomistuksen arvo- ja omistuspainotteisia keskiarvoja, kvartiilijaottelua sekä lopuksi usean selittäjän regressioanalyysia. Usean selittäjän regressioanalyysin selittävät muuttujat koostuvat markkina- ja tilinpäätöstunnusluvuista sekä muista yhtiöitä kuvaavista muuttujista. Saadut tutkimustulokset ovat samansuuntaisia aikaisempiin tutkimuksiin verrattuna. Tutkielman tulosten mukaan ulkomaalaiset ylipainottavat ison markkina-arvon sekä pienen osinkotuoton yhtiöitä. Vastaavasti vientisuuntautuneet, laajaa ulkomaantoimintaa harjoittavat yhtiöt sekä hyvän osakelikviditeetin yhtiöt selittävät edelleen hyvin ulkomaalaisomistusta. Tutkimustulokset tukevat myös asetettua hypoteesia, jonka mukaan ulkomaalaisomistus riippuu yhtiön markkina-arvosta ja tunnettuudesta ulkomailla. Regressioanalyysin tulosten mukaan ulkomaalaisomistusta selittävät parhaiten markkina-arvo, matala osinkotuotto, current ratio, omavaraisuusaste, yhtiön vienti- ja ulkomaan-toiminnan määrä liikevaihdosta sekä osakkeen likviditeetti. Vertailtaessa vuosien 97–99 ja 00–02 aikaperiodeja toisiinsa, merkittävää eroavaisuutta regressioanalyysilla tutkittaessa ei havaittu.
Keywords: ulkomaalaisomistus; Suomen osakemarkkinat; kansainvälinen sijoittaminen; regressioanalyysi; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|