Market uncertainty and monetary policy during and after COVID-19 - Kurki, Oskari (My University, 2023)
The purpose of this thesis is to examine the relationship between the macroeconomic situation and the stock market returns. When the COVID-19 started, governments took drastic measures to help the economies of their respected countries. During COVID-19 the money supply was grown, and this helped the stock markets to recover their lost value. These also had the effect of speeding up inflation which caused the Federal Reserve and the central banks to raise the interest rates. These measures are expected to have statistically significant effect on the stock market returns. With the expansive monetary policy, investors are expected to see good returns. However, with the high interest rates and high inflation, the stock market returns are expected to be lower. With higher risk-free returns, investors are usually levitating towards safer investments, which causes the stock market returns to be lower. The stock market returns in unusual times are generally driven by macroeconomic factors. This thesis sheds light into the main factors driving the impact. Historically the stock market volatility has decreased during the times of the FOMC and ECB meetings, but this was not the case during the COVID-19, especially with FOMC meetings having an increasing effect on VIX. VDAX shows similar decrease following the ECB meetings as previous studies indicate. This results with VIX lead the thesis to show that interest rates do not have a statistical significance on the S&P 500. However, the inflation shows negative correlation with the stock market returns on both indices. Finally, the money aggregate shows positive correlation with the stock market returns.

Tutkielma keskittyy tutkimaan makrotalouden tilanteen vaikutusta osakemarkkinoiden tuottavuuteen. Kun koronavirus alkoi vuonna 2019, valtiot tekivät suuria toimia auttaakseen oman maan taloudellista tilannetta. Koronaviruksen aikana valtiot kasvattivat rahamääriään, mikä auttoi osakemarkkinoita palauttamaan koronan aikana menetetyn arvon. Näillä elvytystoimilla oli vaikutuksia makrotaloudelliseen tilantee-seen, kun inflaatio kasvoi. Tämä puolestaan johti Yhdysvaltojen ja Euroopan keskus-pankkien ohjauskoron nostamiseen. Näillä toimilla oletetaan olevan tilastollisesti merkittävä vaikutus osakemarkkinoiden tuottavuuteen. Elvyttävä talouspolitiikka, mitä tehtiin myös koronaviruksen aikana, on yleensä johtanut sijoittajien hyviin tuottoihin osakemarkkinoilla. Vastapainoksi korkojen nousu ja inflaation kasvu johtavat yleensä huonompiin tuottoihin osakemarkkinoilla. Riskittömän tuoton ollessa korkealla, sijoittajat yleensä siirtävät omistuksiaan turvallisempiin kohteisiin, mikä johtaa osakemarkkinoiden tuoton laskuun. Osakemarkkinoiden tuot-to epävarmoina aikoina on yleensä riippuvainen makrotalouden tilanteesta. Tämä tutkielma avaa sitä, mitkä näistä makrotalouden tilastoista ajavat osakemarkkinoiden tuottavuutta. Aikaisemmin osakemarkkinoiden volatiliteetti on laskenut FOMC ja ECB tapaamisten seurauksena, mutta tämä ei ollut huomattavissa koronaviruksen aikana: FOMC tapaamisilla oli positiivinen korrelaatio VIX-indeksin kanssa. ECB tapaamiset puolestaan näytti samanlaisen VDAX-indeksiä laskevan vaikutuksen, mitä aikaisemmat tutkimukset osoittavat. Tulokset VIX-indeksin kanssa johtavat tutkielmaa osoittamaan, että koroilla ei ole merkittävää vaikutusta S&P 500 indeksin tuottoihin. Huomioitavaa kuitenkin on, että inflaatio osoittaa negatiivista korrelaatiota molempien osakemarkkinaindeksien tuottojen kanssa. Lopuksi tutkielma osoittaa, että rahavarantojen kasvattamisella on osakemarkkinoiden tuottoja kasvattava vaikutus.
Keywords: monetary policy; COVID-19; inflation (economics); fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; Master's Degree Programme in Finance