Tehokkaan hallitustyöskentelyn vaikutus yrityksen taloudelliseen tulokseen - Boman, Marja (My University, 2007)
Yrityksen hallinto- ja ohjausjärjestelmä eli Corporate Governance tarkoittaa suppeimmillaan niitä tapoja, joilla yrityksen hallitus työskentelee. Hieman yleisemmin Corporate Governancella tarkoitetaan yrityksen johdon toimintaa ja valvontaa. Laajasti ymmärrettynä Corporate Governance tarkoittaa kaikkia niitä menettelytapoja ja välineitä, joilla yrityksen omistajat ja muut etutahot eli sidosryhmät pyrkivät vaikuttamaan johdon toimintaan ja päätöksentekoon yrityksessä. Corporate Governance -tutkimussuuntaus tutkii mm. alan suositusten ja lakien vaikutusta yrityksen toimintaan. Suomessa listayhtiöt soveltavat Keskuskauppakamarin vuonna 2003 hyväksymää Corporate Governance -suositusta, joka sisältää suositukset mm. tehokkaasta hallitustyöskentelystä. Tässä tutkimuksessa tutkitaan tehokkaan hallitustyöskentelyn vaikutusta yrityksen taloudelliseen tulokseen osakkeenomistajien intressien näkökulmasta. Tehokasta hallitustyöskentelyä mitataan hallituksen koolla, riippumattomien hallituksen jäsenien lukumäärällä, valiokuntien määrällä, hallituksen kokousten määrällä vuodessa sekä hallituksen kokousten osallistumisprosentilla. Taloudellista tulosta mitataan Tobinin Q -luvulla ja oman pääoman tuottoprosentilla. Tilastollisena menetelmänä käytetään regressioanalyysiä. Lisäksi tutkitaan, onko Corporate Governance -suosituksen käyttöönotto vuonna 2004 vaikuttanut tunnuslukuihin. Tutkimustulokset osoittavat, ettei hallituksen koko, riippumattomien hallituksen jäsenten osuus, valiokuntien määrä, kokousten määrä tai osallistumisprosentti vaikuta taloudelliseen tulokseen. Myöskään Corporate Governance -suosituksen käyttöönotto ei ole vaikuttanut tunnuslukuihin.
Keywords: Corporate Governance; hallitus; omistajaohjaus; osakeyhtiö; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|