Sukupolvenvaihdos ja sen verosuunnittelu - Pakkanen, Maria (My University, 2008)
Tutkimuksen aihe on sukupolvenvaihdos ja sen verosuunnittelu. Aihe on tärkeä ja ajankohtainen, koska monissa yrityksissä on odotettavissa sukupolvenvaihdos muutamien seuraavien vuosien aikana. Tutkimuksen tarkoituksena on nostaa esiin sukupolvenvaihdostilanteisiin liittyviä ongelmia. Erityistä huomiota kiinnitetään sukupolvenvaihdoksen yhteydessä toteutettavaan verosuunnittelun merkitykseen. Tarkoituksena on selvittää, millaisia veroseuraamuksia syntyy sukupolvenvaihdoksen eri toteutustavoista. Tutkimuksen alussa perehdytään sukupolvenvaihdokseen ja siihen liittyviin asioihin yleisellä tasolla sekä sukupolvenvaihdoksen suunnitteluun. Tutkimuksessa käsitellään muun muassa omistuksen ja hallinnan siirtoa sekä sukupolvenvaihdoksen eri muotoja. Tämän jälkeen työssä perehdytään verosuunnitteluun. Ensin selvitetään, mitä verosuunnittelu tarkoittaa ja mitkä ovat sen tavoitteet. Sen jälkeen perehdytään yrityksen toimintaan ja tilinpäätökseen liittyvään verosuunnitteluun. Tutkimuksen loppuosassa keskitytään tarkastelemaan sukupolvenvaihdoksen verosuunnittelua silloin, kun toteutustapa on kauppa, alihintainen kauppa, lahja tai omien osakkeiden hankkiminen. Tutkimuksessa kerrotaan myös vaihdokseen valmistautumisesta verotusmielessä sekä ennakkotiedon hakemisesta. Tutkimuksessa perehdytään Myös tiettyihin verohuojennuksiin, jotka liittyvät sukupolvenvaihdokseen. Näitä ovat luovutusvoiton verohuojennus sekä perintö- ja lahjaveron huojennus. Sukupolvenvaihdos on pitkä prosessi, joka vaatii paljon suunnittelua ja valmistautumista. Sukupolvenvaihdokseen liittyy monia taloudellisia, juridisia ja sosiaalisia tekijöitä. Sukupolvenvaihdosta suunniteltaessa täytyy miettiä, miten varallisuus siirretään tehokkaasti ja oikeudenmukaisesti. Suunnitteluvaiheessa kannattaa miettiä myös eri toimintavaihtoehtojen veroseuraamuksia. Näin voidaan valita itselle sopivin menettelytapa.
Keywords: Sukupolvenvaihdos; verosuunnittelu; fi=Talousoikeus|en=Business Law|