Ekologinen kestävyys sosiaali- ja terveydenhuollossa : Systemaattinen kirjallisuuskatsaus ekologisen kestävyyden nykytilasta ja edistämisestä - Rousu, Aino (My University, 2024)
Ekologisen kestävyyden heikentymisellä on monia haitallisia vaikutuksia ympäristölle ja yhteiskunnalle. Tämä on huomioitu sekä kansallisella että kansainvälisellä tasolla ja sopimukset, standardit ja lainsäädäntö ohjaavat organisaatioita huomioimaan ympäristönäkökohdat toiminnassaan. Kirjallisuuden mukaan myös sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatioissa ekologiseen kestävyyteen on vähitellen puututtu, mutta tehdyt toimet ovat vielä melko vähäisiä. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on tarkastella ekologista kestävyyttä sosiaali- ja terveydenhuollossa. Tutkimuksen tavoitteena on lisätä ymmärrystä sosiaali- ja terveydenhuollon ekologisesta kestävyydestä ja sen mahdollisuuksista ympäristöllisiin, taloudellisiin, terveydellisiin ja sosiaalisiin haasteisiin. Ympäristöjohtamisella voidaan pyrkiä huomioimaan ympäristöasiat organisaation toiminnassa ja edistämään ekologista kestävyyttä. Erilaiset ympäristöjohtamisjärjestelmät toimivat ympäristöjohtamisen käytännön välineinä ja voivat tarjota organisaatiolle monia etuja, kuten läpinäkyvämpää raportointia ympäristökysymyksistä, resurssien säästöjä sekä kilpailuetua. Ympäristöjohtamista voidaankin hyödyntää ekologisen kestävyyden edistämisessä, koska ekologisen kestävyyden edistäminen vaatii organisaatiotason toimia, joihin johtamisella voidaan vaikuttaa. Ekologisen kestävyyden nykytilaa ja edistämisen keinoja sosiaali- ja terveydenhuollossa tarkastellaan systemaattisen kirjallisuuskatsauksen metodein. Katsauksen aineisto koostuu 23 kansainvälisestä ja vertaisarvioidusta tutkimusartikkelista. Aineiston perusteella toimet ekologisen kestävyyden edistämiseksi eivät vielä näy vahvasti sosiaali- ja terveydenhuollossa. Sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatioissa nykyisistä ekologisen kestävyyden toimista sekä ekologisen kestävyyden edistämisen keinoista esille nousee neljä teemaa. 1) käytännöt ja innovaatiot, 2) strategiset suuntaukset ja yrityksen yhteiskuntavastuu, 3) ympäristöjohtamisjärjestelmät, sertifioinnit ja määräykset ja 4) henkilöstöjohtaminen. Teemat kuvaavat hyvin toimia, joita tarvitaan ekologisen kestävyyden edistämistyössä sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatioissa. Tämän tutkimuksen avulla voidaankin tuoda esille ekologisen kestävyyden merkitystä ja vaikutusta sekä tarjota tietoa ekologisen kestävyyden edistämiseksi sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatioissa.
Keywords: ekologinen kestävyys; ympäristöjohtaminen; systemaattiset kirjallisuuskatsaukset; sosiaali- ja terveyshallinto; fi=Sosiaali- ja terveyshallintotiede|en=Social and Health Management|; fi=Hallintotieteiden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Administrative Sciences|