Repatriaatin osaamisen siirtäminen kotimaan yksikköön - Repatriaatin osaamisen siirtämiseen vaikuttavista tekijöistä - Vuorinen, Riikka (My University, 2008)
Organisaatiot eri puolilla maailmaa ovat olleet lisääntyvässä määrin erittäin kiinnostu-neita kansainvälistymisestä ja ovat yrittäneet kehittää ja toteuttaa maailmanlaajuisia strategioita. Kansainvälistyminen voi olla yrityksille hyvin vaikea prosessi, sillä lukuisat esteet seisovat menestyksekkään kansainvälistymisprosessin tiellä. Yrityksissä käyte-tään nykyään paljon ulkomaankomennuksia apuna kansainvälistymisprosesseissa ja osaamisen siirtämisessä. Aiemmat tutkimukset ovat keskittyneet vahvasti expatriaattei-hin, mutta viime vuosina myös repatriaatit ja paluuprosessi ovat saaneet jonkin verran huomiota. Tutkimusongelmana tässä tutkimuksessa on repatriaattien osaamisen siirtä-minen kotimaan yksikköön ulkomaankomennuksen jälkeen ja se, mitkä tekijät tähän vaikuttavat. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys perustuu Oddoun ja Oslandin kehittämään malliin repatriaattien osaamisen siirtämisestä. Tämän viitekehyksen pohjalta pyrittiin tutki-maan, mitkä eri tekijät vaikuttavat repatriaattien ulkomaankomennuksilla hankkiman osaamisen siirtämiseen kotimaan yksikköön. Tutkimus suoritettiin kvalitatiivisena tut-kimuksena puolistrukturoitujen teemahaastatteluiden pohjalta repatriaattien näkökul-masta ja yhdeksää repatriaattia haastateltiin. Haastattelujen teemat muodostuivat viides-tä eri kategoriasta. Näitä ovat repatriaatin ominaisuudet, osaamisen ominaisuudet, repat-riaatin ja kotimaan yksikön välisen suhteen ominaisuudet, organisaation yksiköiden välisen suhteen ominaisuudet sekä kotimaan yksikön ominaisuudet. Selkeimmin repatriaatin osaamisen siirtämiseen vaikuttavista tekijöistä nousivat esille repatriaatin henkilökohtaiset ominaisuudet, positionaaliset ominaisuudet sekä motivaa-tio. Motivaatiosta tuli hyvin tärkeä ja vaikuttava tekijä, joka nousi esille monessa eri kategoriassa. Repatriaatin iällä ja suvaitsevaisuudella virheitä kohtaan ei vaikuttaisi ole-van kovinkaan suurta merkitystä osaamisen siirtämisessä. Mallin ulkopuolelta tutkitulla ominaisuudella, eli organisaation yksiköiden välisten toimintojen integroinnilla ja yhte-näisillä käytännöillä taas vaikuttaisi olevan merkitystä osaamisen siirtämisessä.
Keywords: ulkomaankomennus; paluuprosessi; osaaminen; osaamisen siirto; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Kansainvälisen yritystoiminnan koulutusohjelma|