Tulosvaroituksen vaikutus osakkeen tuottoon - Kärjä, Tomi (My University, 2008)
Tutkielman tarkoituksena on tutkia, miten markkinat reagoivat negatiiviseksi tulosvaroitukseksi tulkittuun pörssitiedotteeseen. Toisin sanoen tutkitaan sitä, miten pörssiyhtiöiden julkistamat negatiiviset tulosvaroitukset vaikuttavat osakkeiden tuottoihin. Tutkielmassa tutkitaan myös, miten yrityskohtaiset tekijät (yrityskoko, markkina-arvon suhde tasesubstanssiin ja yrityksen toimiala) vaikuttavat tulosvaroitusten aiheuttamien kurssireaktioiden voimakkuuteen. Lisäksi tutkitaan, onko tulosvaroituksen ajoituksella vaikutusta markkinareaktion voimakkuuteen. Tutkimusaineistona tässä tutkimuksessa ovat Helsingin Pörssissä noteerattujen yhtiöiden osakkeet, jotka ovat tutkimusajanjakson 3.1.2000–29.12.2006 aikana antaneet negatiivisen tulosvaroituksen. Tutkielmassa käytetään event-study -menetelmää ja osakkeiden epänormaaleja tuottoja tutkitaan eripituisilla tutkimusperiodeilla, jotka alkavat mm. kymmenen kaupankäyntipäivää ennen ja päättyvät viimeistään kymmenen kaupankäyntipäivää tulosvaroituksen julkistamisen jälkeen. Monen muuttujan regressioanalyysillä testataan, kuinka paljon yrityskohtaiset tekijät yhdessä pystyvät selittämään tulosvaroituksen aiheuttamia markkinareaktioita. Tutkimuksessa osakkeiden päivittäisten keskimääräisten epänormaalien tuottojen ja keskimääräisten kumulatiivisten epänormaalien tuottojen tilastollista merkitsevyyttä testataan kaksisuuntaisella t-testillä. Tutkimuksen tulokset tukevat aikaisempien tutkimuksien tuloksia, joiden mukaan tulosvaroitus vaikuttaa osakkeen tuottoon. Tutkimuksessa tulosvaroituspäivän keskimääräinen epänormaali tuotto oli -9,29 prosenttia. Sijoittajat näyttäisivät alireagoivan tulosvaroitusinformaatioon, sillä negatiivinen kumulatiivinen epänormaali tuotto jatkaa voimistumistaan pitkään tulosvaroituksen jälkeen. Tutkimuksen tulosten mukaan suurten yritysten osakkeet reagoivat tulosvaroituksiin voimakkaammin kuin pienten yritysten osakkeet. Vastaavasti niin kutsuttujen kasvuyhtiöiden osakkeet reagoivat voimakkaammin kuin arvoyhtiöiden osakkeet. IT-yritysten osakkeet reagoivat voimakkaammin kuin muiden yritysten osakkeet. Tulosvaroituksen ajoituksella ei näyttäisi olevan vaikutusta kurssireaktion voimakkuuteen tulosvaroituspäivänä.
Keywords: Tulosvaroitus; tehokkuus; tiedonantovelvollisuus; epänormaali tuotto.; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|