Innovatiivinen startup-kulttuuri julkisuuskuvassa - Jalo, Julius (My University, 2020)
Innovatiivisuuteen ja nopeaan kasvuun pyrkivät startup-yritykset ovat nousseet näkyville 2010-luvulla mm. teknologisen kehityksen tuomien mahdollisuuksien myötä. On kuitenkin muistettava, että innovaatiivisuus sisältää käsitteenä paljon muutakin kuin pelkästään uusia huipputeknologiaan pohjautuvia tuotteita. Aiempien tutkimusten valossa voidaan todeta, että yrityksen organisaatiokulttuurilla on merkittävää vaikutusta sen innovatiivisuuteen. Tässä tutkielmassa käsitelläänkin organisaatiokulttuureita, innovatiivisuutta sekä niitä yhdistäviä tekijöitä, ja pyritään selvittämään, mitä eri toimialoilla toimivien, menestyneiden startup-yritysten innovatiivisesta startup- kulttuurista voidaan päätellä ulkoisen yritysviestinnän (eli ns. julkisen aineiston tuotteiden) perusteella. Tutkielman kolmessa ensimmäisessä luvussa eli kirjallisuuskatsauksessa käsitellään organisaatiokulttuureita, innovatiivisuutta, startup-yrityksiä ja niihin liittyviä ilmiöitä, sekä yrityksen ulkoista viestintää. Tämä tutkimus on luonteeltaan laadullinen tutkimus, jossa aineistona käytetään kolmesta eri toimialla toimivasta suomalaisesta startup- yrityksestä saatavilla olevaa julkista aineistoa, toisin sanoen siis ulkoisen viestinnän tuotteita. Tähän aineistoon sisältyy mm. erilaisia lehtiartikkeleita ja kohdeyritysten perustajien julkisia haastatteluja. Aineiston analysointi suoritetaan teoreettisen viitekehyksen pohjalta muodostettujen teemojen kautta. Tutkimuksessa havaittiin, että startup-yritysten ulkoisessa viestinnässä esille nousee hyvinkin samankaltaisia asioita riippumatta toimialasta, joskin joitakin eroavaisuuksiakin havaittiin mm. erilaisesta asiakaspohjasta johtuen. Keskeisiä asioita, joita kaikki kohdeyritykset pyrkivät tuomaan esille ulkoisessa viestinnässään ovat mm. perustajan/johtohahmon vahva asema yrityksen keulakuvana, kasvun tavoittelu ja pyrkimys jatkuvaan kehittymiseen sekä uuden luomiseen joustavin ja uudenaikaisin menetelmien sekä ajattelumallien avulla.
Keywords: organisaatiokulttuuri; innovatiivisuus; innovaatiot; startup-yritykset; yritysviestintä; ulkoinen viestintä; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Henkilöstöjohtamisen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Human Resource Management|