Pankkifuusion integraation johtaminen toimitusjohtajan kokemuksena - Ruotoistenmäki, Päivi Helena (My University, 2024)
Finanssiala on viime vuodet ollut muutosten turbulenssissa. Finanssialalla muutoksia ovat aiheuttaneet mm. teknologian edelleen vain kiihtyvä kehitys, asiakaskäyttäytymisen ja -tarpeiden muutokset, toiminta- ja kilpailuympäristön muutokset sekä kasvava ja kiristyvä regulaatio. OP Ryhmässä osuuspankit ovat pyrkineet vastaamaan näihin muutoksiin mm. rakennekehityshankkeilla, fuusioimalla pankkeja yhteen. Fuusioiden tavoitteena on mm. vastata muuttuvan maailman haasteisiin ja kohdistaa voimavarojan asiakkaiden palveluun. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on kartoittaa toimitusjohtajan kokemuksia pankkifuusioiden integraation johtamisesta ja yrityskulttuurista integraation yhteydessä. Tutkimuksen tavoitteena on tuottaa tietoa, jota voidaan hyödyntää fuusioiden integraation johtamisessa. Tutkimuksen kirjallisuuskatsauksessa tutustutaan teoreettisesta viitekehyksestä katsottuna yhteensulautumiseen eli fuusioon sekä yrityskulttuurin aihepiiriin. Tutkimus on laadullinen tutkimus ja tiedonkeruumenetelmänä on teemahaastattelu. Tutkimukseen osallistui kuusi OP Ryhmän toimitusjohtajaa, jotka ovat käyneet osuuspankkiurallaan läpi yhden tai useamman fuusioprosessin. Haastattelut toteutettiin yksilöhaastatteluina lokakuussa 2023. Pankkifuusion integraation johtaminen on monivaiheinen prosessi, joka vaatii tarkkaa suunnittelua, vahvaa johtamista ja yhteistyötä sekä joustavuutta muuttuvissa olosuhteissa. Tutkimuksessa havaittiin selkeästi integraatioprosessin onnistumiset, yllätykset ja haasteet, jotka osittain näyttäytyivät hyvinkin samankaltaisina riippumatta siitä, kuinka monta ja minkä kokoista pankkia fuusiossa oli ollut mukana. Yrityskulttuuriin liittyvien toimintatapojen eroavaisuudet nousivat tutkimuksessa integraatioprosessin yllätyksiksi ja haasteiksi. Tutkimuksessa havaittiin, että yrityskulttuurilliset seikat eivät olleet integraatioprosessissa saaneet juurikaan huomiota, vaikkakin yrityskulttuurin nähtiin kuitenkin olevan "läsnä kaikessa tekemisessä". Fuusioituneilla osuuspankeilla voi olla takanaan pitkä, jopa yli sadan vuoden itsenäinen historia, joten kahden tai useamman pankin yhdistäminen ei tapahdu kivutta tai automaattisesti, siitä huolimatta, että fuusion osapuolet toimivat saman liikemerkin alla. OP Ryhmä on alkuvuodesta 2023 lisännyt integraatiotyöryhmiin yrityskulttuurityöryhmän, joten yrityskulttuurin merkitykseen ja vaikuttavuuteen fuusioiden yhteydessä on ryhdytty OP Ryhmässä kiinnittämään enemmän huomiota.
Keywords: integraatio; yrityskulttuuri; toimitusjohtajat; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Henkilöstöjohtamisen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Human Resource Management|