Sopimusperusteiset strategiset allianssit ohjelmistoalan kansainvälistymisessä: Tarkastelussa sisällönhallinta- ja julkaisuohjelmistot - Tolonen, Aki (My University, 2007)
Tutkimuksen tavoitteena on selvittää sopimusperusteisen toiminnan soveltuvuutta ohjelmistoalan kansainvälistymiseen. Aluksi kirjallisuusanalyysiin perustuen selvitetään eri operointitapojen soveltuvuutta ohjelmistoalalle. Tämän jälkeen tutkitaan allianssien toteutusmahdollisuuksia partnerin valintaa ja keskeisiä sopimuskohtia. Tutkimuksen erityistarkastelussa ovat sisällönhallinta- ja julkaisuohjelmistot. Työssä kuvataan alan arvoketju ja identifioidaan potentiaalisimmat yhteistyökumppanit kansainvälisen jakelun kannalta. Tutkimuksessa luodaan kirjallisuusanalyysiin perustuen toimialalle sopivat partnerinvalinta kriteerit. Kriteerit painottavat yritysten toimialojen yhteensopivuutta sekä kumppanin myynnillistä ja teknologista kyvykkyyttä. Tutkimuksessa käytettään Case - tutkimusta ja yhteistyösuhteita arvioidaan pienen sisällönhallinta- ja julkaisuohjelmistoja tuottavan yrityksen kannalta. Esitettyjä kriteereitä painotetaan yrityksen prioriteettien mukaan ja muodostettua mallilla hyödyntäen potentiaalisia kumppaneita kartoitetaan Ruotsin markkinoilta. Tutkimuksen tuloksena selvisi, että sopimusperusteisten allianssien käyttö sisällönhallinta- ja julkaisuohjelmisto toimialalla on yleistä. Luoduilla kriteereillä potentiaalisimmiksi kumppaneiksi nousivat suuret ja tunnetut alan yritykset. Tästä syntyy pienyrityksen kannalta erilaisia haasteita, kuten potentiaalisten kumppaneiden mielenkiinnon herättäminen. Haasteista huolimatta sopimusperusteisen toiminnan tarjoamat mahdollisuudet ovat erittäin houkuttelevia ja yritysten on syytä kartoittaa yhteistyömahdollisuuksia toiminnassaan niin koti-, kuin ulkomaanmarkkinoilla.
Keywords: Strateginen allianssi; kansainvälistyminen; sisällönhallinta- ja julkaisuohjelmistot; fi=Markkinointi|en=Marketing|; fi=Kansainvälisen yritystoiminnan koulutusohjelma|