Asuntohintojen muodostuminen paikallisesti - Myllymäki, Markus (My University, 2013)
Tämän tutkielman tavoitteena on selvittää, ovatko Suomen asuntomarkkinat paikalliset, ja miten asuntohinnat muodostuvat paikallisesti. Tarkemmin ilmaistuna pyrittiin selvittämään pitääkö Suomen asuntomarkkinoita tutkia paikallisella vai kansallisella asuntomarkkinada-talla, sekä mitkä muuttujat vaikuttavat asuntohintoihin tutkimukseen valituilla 12 asunto-markkinalla. Tutkielman teoriaosa koostuu kansainvälisistä asuntomarkkinatutkimuksista, jotka käsitte-levät eri maiden asuntomarkkinoita. Tutkimuksessa on käytetty pääosin kansainvälisiä asuntomarkkinatutkimuksia, koska suomalaisia laadukkaita asuntomarkkinatutkimuksia ei ollut saatavilla. Kansainvälisissä asuntomarkkinatutkimuksissa on käsitelty pääosin asunto-hintojen muodostumista ulkomaisilla asuntomarkkinoilla. Tutkimusaineisto on kerätty vuosilta 1989 – 2010, eli aineisto käsitti 22 havaintoa. Tutki-musaineisto valittiin teoriaosan perusteella. Tutkimusaineisto käsitti tutkimukseen valittu-jen 12 paikkakunnan asuntohintasarjat, sekä teoriaosan perusteella valittujen asuntohintoi-hin vaikuttavien muuttujien vuosisarjat. Tutkimusaineiston toimitti Tilastokeskus. Asunto-hintoihin vaikuttavia tekijöitä tutkittiin paikallisesti yksinkertaisella ja moninkertaisella regressioanalyysillä. Tutkimustulokset antoivat erittäin vahvaa vahvistusta sille, että Suomen asuntomarkkinoita tulisi tutkia paikallisesti. Tutkimustulokset osoittivat, että kansallisella asuntomarkkinada-talla toteutetut tutkimukset antavat vääriä tai harhaanjohtavia tuloksia paikallisista asunto-markkinoista. Tutkimustulokset osoittivat myös, että paikallisilla asuntomarkkinoilla ylei-sin asuntohintoihin vaikuttava muuttuja oli rakennuskustannukset. Tulokset osoittivat myös, että paikalliset asuntomarkkinat poikkesivat hyvin voimakkaasti toisistaan, sillä edes läänien tasolla asuntomarkkinoilta ei löydetty yhteneväisyyksiä.
Keywords: asuntomarkkinat; asuntojen hinnat; paikalliset asuntomarkkinat; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|