Strateginen johtaminen osana Suomen suurimpien rakennusliikkeiden liiketoimintamahdollisuuksia - Åttman, Jani (My University, 2024)
TIIVISTELMÄ: Tämän tutkielman pääasiallisena tarkoituksena oli pyrkiä selvittämään Suomen suurimpien rakennusliikkeiden tulevaisuuden skenaarioita ja liiketoimintamahdollisuuksia toimintaympäristössä strategisen johtamisen avulla sekä strategisten valintojen mahdollistamiseksi. Perusteluna tälle Pro gradu -tutkielmalle on rakennusteollisuuden merkittävä asema Suomen taloudessa työllistäjänä kuin BKT:lla mitattuna sekä toimialan nykyinen haastava suhdannetilanne. Toimialan tutkimuksella on siten taloudellisia, sosiaalisia ja ympäristöllisiä ulottuvuuksia. Ympäristöanalyysien ja tutkimustulosten pohjalta muodostetuista skenaarioista, mahdollisuus skenaarion mukaisesti rakennusalan liiketoimintamahdollisuudet ovat megatrendien ja trendien mukaisesti ilmastonmuutos ja kestävä kehitys, kaupungistuminen, digitalisaatio ja teknologiset muutokset, globalisaatio, demografiset muutokset sekä suuren potentiaalin omaavien heikkojen signaalien osalta yhteistyö- ja kumppanuusrakentaminen, osaava ja hyvinvoiva henkilöstö, kustannusohjattu rakentaminen ja tiedolla johtaminen. Ilmastonmuutos ja kestävä kehitys sisältävät vähähiilisyyden, energiatehokkuuden ja kiertotalouden. Kaupungistuminen muodostuu kasvavista ja tiivistyvistä kaupungeista sekä uniikeista rakennuksista. Digitalisaatio ja teknologiset muutokset muodostuvat IoT:sta, tietomalleista ja tekoälystä sekä modulaarisuudesta ja valmisosista. Globalisaatio muodostuu ulkomaisista ammattimaisista sijoittajista, taksonomiasta ja kestävien kohteiden kysynnästä ja tarjonnasta. Demografiset muutokset muodostuvat vanhenevasta väestöstä, maahanmuutosta ja ilmastopakolaisuudesta. Yhteistyö- ja kumppanuusrakentaminen sisältävät resurssien uudenlaisen hyödyntämisen, voittajajoukkueet ja luotettavan yhteistyön sekä varautumisen uudenlaisiin toimintaympäristöihin ja elinkaarikumppanuuksiin liiketoimintamalleissa edelläkävijöiden mukaisesti. Osaava ja hyvinvoiva henkilöstö muodostuu osaamisesta, sitoutumisesta ja intohimosta. Kustannusohjattu rakentaminen ja tiedolla johtaminen sisältävät osaavan henkilöstön, tietomallit ja tekoälyn sekä modulaarisuuden ja valmisosaratkaisut. Mahdollisuus skenaariosta johdetut kolme keskeistä liiketoimintamahdollisuutta (taulukko 11.) ovat: kehittyvän ilmastonmuutoksen myötä kasvavat ja tiivistyvät kaupungit rakentuvat kestävästi uusiutuvilla energialähteillä ja energiatehokkailla ratkaisuilla sertifioidusti; kiihtyvät demografiset muutokset ikääntyvän väestön, maahanmuuton ja ilmastopakolaisuuden seurauksena kasvattavat kaupunkeja ja rakentamisen volyymeja; kiihtyvästi kasvava yhteistyö- ja kumppanuusrakentaminen, kustannusohjatusti tekoälyä hyödyntävillä voittajajoukkueilla muodostavat ison mahdollisuuspotentiaalin.
Keywords: strateginen johtaminen; skenaariot; strateginen suunnittelu; ympäristöanalyysi; mahdollisuus; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Kasvuyrityksen johtamisen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Managing Growth Companies|