ESG ratings as a driver of CDS spreads : An analysis of ESG scores and government expenditures - Lindén, Jesse (My University, 2024)
Kuluneiden kahden vuosikymmenen aikana ESG on saanut merkittävää huomiota niin sijoittajien kuin akateemisen tutkimuksen keskuudessa. Keskustelua on käyty laajasti, tulisiko yritysten huomioida ESG-asiat liiketoimissaan. Toisaalta lainoittajat pohtivat ovatko, paremman ESG-luokituksen saaneet yritykset matalariskisempiä kuin niiden heikommin luokitellut verrokkinsa. Lisäksi ESG on ollut poliittisen huomion kohteena. Poliittista keskustelua on noussut esimerkiksi valtion kulutuksesta vastuullisuuteen liittyviin teemoihin. Aiemman perusteella herää kysymys, palkitaanko korkeampiin ESG-luokituksiin tähtäävät yritykset matalammalla luottoriskillä ja ovatko yritykset hyötyneet valtion ESG-teemoihin liittyvästä kulutuksesta. Sisällyttämällä tutkimukseen vuoden 2020 jälkeistä dataa, voidaan tarkastella pandemian sekä valtion kulutusshokin vaikutuksia tutkittuihin hypoteeseihin. Tutkielmassa tarkastellaan kriittisesti ESG-suoriutumisen ja luottoriskin välistä yhteyttä. Luottoriskin mittarina hyödynnetään CDS-sopimusten hinnoittelua. Maantieteellisiä eroja löydetään tarkastelemalla sekä Euroopan että Yhdysvaltojen markkinoita. Valtion ESG-teemoihin liittyvän kulutuksen vaikutuksia CDS spredeihin on estimoitu keskittymällä Yhdysvaltojen markkinoihin. Tutkielman kontribuutiona akateemiseen tutkimukseen on valtion kulutuksen ja CDS-hinnoittelun väliseen yhteyden estimointiin käytettävän ja toisinnettavan mallin esittely. Lisäksi mallinnetaan relevanttien muuttujien kuten yritysten ja valtion velkaantuneisuuden vaikutusta luottoriskiin. Saadut tulokset indikoivat ettei ESG-pisteiden ja yritysten luottoriskin välillä keskimäärin ole yhteyttä, mikäli sitä mitataan eurooppalaisten ja yhdysvaltalaisten yritysten yhdistetyssä otannassa. Alueiden erillinen tarkastelu paljastaa olemassa olevia maantieteellisiä eroja. Tutkimustulosten perusteella ESG-pisteiden ja luottoriskin välillä on positiivinen suhde Euroopassa. Suhde vaikuttaa muuttuneen tilastollisesti merkitseväksi vuosien 2019-2022 aikana. Käytännössä tulokset indikoivat, ettei eurooppalaisia yrityksiä ole palkittu niiden ESG-suoriutumiseen käyttämistä panostuksista. Näin ollen yritysten tulisi kriittisesti tarkastella kulutustaan ESG-aktiviteetteihin. Samanlaista suhdetta ei tunnistettu Yhdysvaltojen markkinoilla. ESG-pilarien ja luottoriskin välisessä suhteessa havaittiin olevan vaihtelua. Yhdysvaltojen ESG-kulutuksen ja yritysten keskimääräisen luottoriskin välillä on tulosten perusteella positiivinen yhteys. Toimialakohtainen tarkastelu paljastaa toimialoittaista vaihtelua.
Keywords: vastuullinen sijoittaminen; luottoriskit; kulutus; johdannaiset (arvopaperit); fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; Master's Degree Programme in Finance