Tieliikenneverotus ja ympäristö - Arala, Minna (My University, 2006)
Ympäristöveroilla pyritään saavuttamaan kaksinkertainen etu. Ensiksi ympäristöveroilla on mahdollisuus parantaa ympäristön laatua ja toiseksi niillä voidaan kerätä varoja valtiolle. Ympäristöveroiksi voidaan sisällyttää erityyppisiä veroja riippuen siitä mitä kriteereitä jaottelulle asetetaan. Suomessa noin 80 prosenttia ympäristöverokertymästä kerätään liikenteeseen liittyvillä veroilla. Tutkimus esittelee liikenteeseen liittyvät ympäristöverot, jotka jakaantuvat ajoneuvoveroihin sekä liikennepolttoaineveroihin. Ajoneuvoverot sisältävät kertaluonteisen hankintavaiheen autoveron, vuosittaisen rekisterissäoloaikaan sidoksissa olevan ajoneuvoveron sekä polttoainemaksun. Liikennepolttoaineiden valmisteverotukseen puolestaan sisältyy bensiini- ja dieselpolttoaineiden perus- sekä lisävero. Tutkimuksessa kuvaillaan myös tieliikenteen aiheuttamia päästöjä ja muita ympäristöhaittoja sekä niiden vaikutuksia ympäristöön paikallisesti, alueellisesti sekä maailmanlaajuisesti. Lisäksi tutkimuksessa etsitään taloudellisia ohjauskeinoja tieliikenteen ympäristöhaittojen vähentämiseksi autokannan uusiutumisen, polttoainepäästöihin vaikuttamisen sekä taajamaliikenteen vähentämisen kautta. Tutkimukseni mukaan nykyisten tieliikenteen verojen ympäristöperusteinen ohjausvaikutus on pieni ja niiden ensisijainen tarkoitus on fiskaalinen. Autoverotukseen liittyvällä vuoteen 2003 voimassa olleella katalysaattorivähennyksellä on kuitenkin ollut merkittävä vaikutus siinä, että Suomen autokanta on uudistunut vähäpäästöisempään suuntaan. Keskeisenä ajatuksena verotuksen ympäristöperusteisessa uudistamisessa on verotuksen painopisteen muuttaminen hankintavaiheesta ajoneuvon käytön verottamiseen. Tutkimukseni mukaan käyttökelpoisin keino tähän olisi rekisterissäoloaikaan perustuvan veron porrastaminen ajoneuvojen päästötasojen perusteella. Vieläkin tehokkaampi vero perustuisi ajoneuvon todelliseen käyttöön, joka olisi mahdollista satelliittipaikannuksen avulla. Tutkimuksessa havaittiin myös se, että polttoaineisiin liittyvillä veronkorotuksilla voidaan tehokkaasti vähentää ajoneuvosuoritetta ja tätä kautta hiilidioksidipäästöjä. Paikka- ja aikasidonnaiset maksut ovat mielestäni mahdollisia keinoja vähentää kasvavaa Etelä-Suomen taajamaliikennettä.
Keywords: tieliikenneverotus; ympäristövero; taloudellinen ohjauskeino; ulkoisvaikutus; fi=Talousoikeus|en=Business Law|