Liiketoimintaprosessien kehittäminen koulutuspalveluita tarjoavassa yrityksessä lean-ajattelua hyödyntäen - Koskinen, Peppiina (My University, 2014)
Maailman tilanteessa, jossa talous on epävakaalla pohjalla ja kilpailu käydään yhä suuremman joukon kanssa, on tärkeää pysähtyä miettimään oman organisaation vahvuuksia ja heikkouksia. Tämän tutkielman tarkoitus on selvittää pääkaupunkiseudulla toimivan koulutuspalveluita tarjoavan yrityksen mahdollisuuksia parantaa toimintakykyään liiketoimintaprosesseja tehostamalla. Lisäksi vastataan siihen, mitä ovat liiketoimintaprosessit ja miten niitä voidaan kehittää, mitä on palveluprosessit ja palveluliiketoiminta sekä miten lean-ajattelua voidaan soveltaa palveluyrityksen prosessien tehostamiseen. Teoria on rakennettu alan kirjallisuuden ja ajankohtaisten artikkeleiden pohjalta. Tutkimusaineisto on kerätty havainnoimalla, teemahaastatteluin ja ideariihin. Usein ongelmana on yritysten keskittyminen ainoastaan hyvien toimintatapojen vahvistamiseen, mutta huonot ja tehottomat menettelytavat pääsevät unohtumaan. Lean-ajattelun painopiste onkin arvoa tuottamattomien toimintojen poistamisessa, mikä soveltuu liiketoimintaprosessien kehittämiseen, sillä hyvien liiketoimintaprosessien tulee tuottaa haluttuja tuloksia ja minimoida käytettävät resurssit. Tämän lisäksi on tärkeää huomioida asiakkaiden tarpeet. Case-yrityksen on siis ymmärrettävä minkälaisia koulutuksia asiakkaat haluavat ja mitä hyötyä he niistä saavat päästäkseen parhaaseen lopputulokseen. Vakaa asiakaskunta onkin yksi yrityksen suurimmista voimavaroista. Kehittämällä ja parantamalla prosesseja jatkuvasti pyritään lopulta leanin tarkoittamaan täydellisyyteen. Tärkeää on huomioida täydellisyyden tarkoittavan muutakin kuin pyrkimystä yhä tehokkaampaan toimintaan eri vaiheita vähentämällä, sillä vaarana on, että asiakkaiden kokemus kärsii. Työn virtausta onkin vaikea soveltaa yrityksiin, joilla on laaja palvelutarjonta ja asiakkaiden osallistuminen on suurta. Täydellisyys voidaan tässä tapauksessa määritellä tilanteeksi, jossa asiakas on tyytyväinen palveluun, johon yritys on käyttänyt juuri oikean määrän resursseja. Case-yrityksen tapauksessa tähän pyritään vähentämällä hukkia yrityksen prosesseista, mikä mahdollistaa entistä nopeamman ja tehokkaamman toiminnan. Lisäksi eri tutkimuksista on löydettävissä esimerkkejä onnistuneista lean-implementoinneista palvelusektorille, mistä voidaan päätellä lean-ajattelun soveltuvan osaksi palveluliiketoiminnan kehittämistä.
Keywords: lean-ajattelu; liiketoimintaprosessit; prosessijohtaminen; palveluyritys; palveluprosessit; asiakasuskollisuus; palvelunäkökulma; prosessikartta; fi=Tuotantotalous|en=Industrial Management|; fi=Master's Degree Programme in Industrial Management|