Kuusitoista elonmerkkiä. Vuosien 1993–2004 latvialaisten näytelmäelokuvien kerronnan analyysi. - Ala-Kyyny, Juuso (My University, 2006)
Kuusitoista elonmerkkiä on tutkimus vuosien 1993–2004 latvialaisesta näytelmäelokuvasta. Tutkimus kartoittaa kyseisenä ajanjaksona tehtyjen 16 pitkän näytelmäelokuvan kerrontaa, ja erittelee elokuvien kerronnalliset erityispiirteet. Tutkielma esittelee myös itsenäistyneen Latvian elokuvassa tapahtuneita muutoksia Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen. Muutoksia luonnehtii katkos, joka on tarkoittanut latvialaiselle elokuvalle uutta alkua hyvin vaatimattomista lähtökohdista. Yhteiskunnallisesta perspektiivistä ja aikalaisnäkökulmista käsin välittyvät muutokset luovat yleisen taustakontekstin elokuvien analyysille. Varsinainen tutkimus kohdistuu 16 elokuvan kerronnan analyysiin. Analyysin lähtökohtana on kognitiivisesti painottunut neoformalistinen kerronnan teoria. Kognitiivinen korostus tulee työssä esiin kerronnan sjuzhet- ja fabula-tasojen erottelun kautta. Tutkimuksessa tarkastellaan sitä, miten latvialaisten elokuvien konkreettinen kerronta (sjuzhet) paljastaa tarinakokonaisuutta (fabula) ajassa etenevänä prosessina. Tämän pohjalta on muodostettu viisi tutkimusnäkökohtaa kerronnan prosessiin: ekspositio, kerronnan aukot, kausaliteetti, kerronnan strategiat ja klassinen kerronta. Tutkimus esittelee latvialaisen näytelmäelokuvan keskeisimmät erityispiirteet analyysin yhteenvedon pohjalta. Näitä erityispiirteitä ovat heikko kausaalinen kerronta, pysyvät kerronnalliset aukot ja ideaaliseen fabulaan liittyvä kerronnan problematiikka. Erityispiirteiden kautta välittyy kuva sellaisesta kerronnan todellisuudesta, jossa kerronnan kuvaukselliset piirteet ovat korvanneet dynaamisen tarinan kertomisen käytännön. Analyysi osoittaa myös klassisesta kerronnasta poikkeavan elokuvan suhteellisen vahvan aseman Latvian itsenäisyyden ajan elokuvassa. Mahdollisia taustatekijöitä tälle etsitään niin valtion tukipolitiikasta, elokuvan eurooppalaistumisesta, aikakauden suomista ilmaisumahdollisuuksista kuin tekijöistä itsestään.
Keywords: Latvia; elokuva; elokuva-analyysi; neoformalismi; fi=Viestintätieteet|en=Communication Studies|