Aineettoman pääoman mittarit innovaatioprosessissa - Heinilä, Antti (My University, 2009)
Tämä pro gradu -tutkimus pyrkii kirjallisuuden sekä toimeksiantajaorganisaation kanssa käydyn kehittelyn avulla selventämään porttimallisen innovaatioprosessin eri vaiheissa esiintyvien menestystekijöiden mahdollisimman objektiivista mittaamista. Tutkimus kartoittaa innovaatioprosessin eri vaiheista huippusuorituksien mahdollistavia menestystekijöitä ja esittää niille mahdollisimman objektiivisia aineettoman pääoman mittareita. Aineettomien menestystekijöiden tunnistaminen sekä niiden mittaaminen helpottavat organisaation päätöksentekoa innovaatioprosessin eri vaiheiden arvioinnissa. Tutkimuksen alaongelmat käsittelevät porttimallisessa innovaatioprosessissa esiintyviä lisäarvoa tuovia aineettomia tekijöitä, menestystekijöiden mittaamista sekä prosessin arviointiin parhaiten soveltuvia mittaristoja. Pro gradu -tutkimus on toteutettu toimintatutkimuksena, jossa tarkastelemalla viimeaikaisia kansainvälisiä tutkimuksia, sekä keskustelemalla toimeksiantajaorganisaation kanssa on rakennettu porttimallisen innovaatioprosessin aineettomia menestystekijöitä mahdollisimman objektiivisesti mittaava mittaristo. Innovaatioprosessin eri vaiheista tunnistettiin menestystekijöitä, joiden määrää ja suoriutumista voidaan mitata. Innovaatioprosessin suoritusperusteisen luonteen takia suorituskyvyn sekä osaamisen mittarit ovat keskeisessä roolissa. Tutkimuksessa rakennetaan objektiivinen ja visuaalinen mittaristo helpottamaan projektien arviointia porttimallisessa prosessissa. Toimintatutkimus sovittaa kirjallisuuskatsauksen porttimallisen innovaatioprosessin sekä aineettoman pääoman teorian tulokset esimerkkiorganisaation kontekstiin ja näin mallintaa mittariston toimintaa.
Keywords: Innovaatioprosessi; aineeton pääoma; aineettoman pääoman mittarit; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Kansainvälisen yritystoiminnan koulutusohjelma|